BUP-personal slår larm om vårdskador

Personal vid Stockholms barn- och ungdomspsykiatri (BUP) larmar om missförhållanden inom vården, rapporterar Aftonbladet.

publicerad 20 juli 2013

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som tidningen tagit del av står det om hur unga patienter “har drabbats av vårdskador och felaktig behandling”.

Barn ända nere i tioårsåldern spänns fast vid en sängar med bälten och remmar. Detta uppger en sjuksköterska. Information finns också om hur en tolvårig flicka bälteslagts hela 18 gånger på en och en halv månad. Hon ska dessutom ha tvångsinjicerats med tung medicin.

Enligt Mathias Wallin, jurist vid Socialstyrelsen, är det svårt att avgöra om man kringgått gällande lagstiftning med bältesläggningen av tolvåringen.

– Formellt finns det inget som säger att man får göra det si och så många gånger, varje ny gång ska uppfylla de kriterier som framgår av lagen, säger han till Aftonbladet.

I anmälan framkommer det även information som visar hur vissa barn förflyttats från BUP till en avdelning för vuxna människor med psykoser och missbruksproblem. Enligt Aftonbladet ska barnen ha behandlats med tunga läkemedel mot psykoser, sömnmedel och benzoidaspiner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!