Riksdagsvalet 2018

Brittiska valobservatörer kritiserar det svenska valet

Den brittiska valobservationsgruppen Democracy Volunteers menar att det finns anledning att vara orolig för hur det svenska valet genomförts.

Democracy Volunteers skickade över ett team med 25 valobservatörer av olika nationaliteter för att följa det svenska valet den 9 september i Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala och Västerås. Teamet besökt sammanlagt över 250 vallokaler under valdagen.
Även om man i en sammanfattning skriver att valet var “välskött i allmänhet” fanns det flera saker som oroade valobservatörerna. Det handlar bland annat om familjeröstning, som är när två familjemedlemmar går in i ett valbås tillsammans. Detta inträffade i 46 procent av de vallokaler som valobservatörerna besökte, vilket är högre än genomsnittet för val i de länder som Democracy Volunteers tidigare besökt.

Det andra som oroade valobservatörerna var bristen på sekretess i röstningsproceduren och i synnerhet när väljare ska ta en valsedel. Democracy Volunteers visar bland annat upp bildbevis på hur vissa partiers valsedlar stod separat från de övriga valsedlarna, vilket gör att man kan identifiera vilket parti dessa väljare ska rösta på.

– Det har i stort sett varit ett välskött val med väljare som har enkel tillgång till vallokaler och i många fall valet har varit av hög kvalitet. Vi är emellertid oroade över den betydande nivån av familjerösting där kvinnor, äldre väljare och de sjuka kan vägledas eller till och med få veta hur de ska rösta av en annan familjemedlem, säger John Ault, chef för Democracy Volunteers och tidigare politiker för Liberaldemokraterna i Storbritannien.

Democracy Volunteers kommer att ta fram en slutgiltig rapport om valet som kommer att skickas till Valmyndigheten.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!