Brittiska valobservatörer kritiserar det svenska valet

publicerad 21 september 2018
- av Alexander Almqvist

Den brittiska valobservationsgruppen Democracy Volunteers menar att det finns anledning att vara orolig för hur det svenska valet genomförts.

Democracy Volunteers skickade över ett team med 25 valobservatörer av olika nationaliteter för att följa det svenska valet den 9 september i Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala och Västerås. Teamet besökt sammanlagt över 250 vallokaler under valdagen.

Även om man i en sammanfattning skriver att valet var ”välskött i allmänhet” fanns det flera saker som oroade valobservatörerna. Det handlar bland annat om familjeröstning, som är när två familjemedlemmar går in i ett valbås tillsammans. Detta inträffade i 46 procent av de vallokaler som valobservatörerna besökte, vilket är högre än genomsnittet för val i de länder som Democracy Volunteers tidigare besökt.

Det andra som oroade valobservatörerna var bristen på sekretess i röstningsproceduren och i synnerhet när väljare ska ta en valsedel. Democracy Volunteers visar bland annat upp bildbevis på hur vissa partiers valsedlar stod separat från de övriga valsedlarna, vilket gör att man kan identifiera vilket parti dessa väljare ska rösta på.

– Det har i stort sett varit ett välskött val med väljare som har enkel tillgång till vallokaler och i många fall valet har varit av hög kvalitet. Vi är emellertid oroade över den betydande nivån av familjerösting där kvinnor, äldre väljare och de sjuka kan vägledas eller till och med få veta hur de ska rösta av en annan familjemedlem, säger John Ault, chef för Democracy Volunteers och tidigare politiker för Liberaldemokraterna i Storbritannien.

Democracy Volunteers kommer att ta fram en slutgiltig rapport om valet som kommer att skickas till Valmyndigheten.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.