Björn Söder: ”Kulturkriget har börjat”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 10 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Björn Söder vill att politikerna ska främja kultur som ligger i medborgarnas intresse.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder deklarerar på Twitter att ”kulturkriget har börjat” och att det nu är tid för konservatismen att segra.

Den dekadenta vänsterns kulturpolitik ska snart vara ett minne blott. Allt för länge har den varit förhärskande som ett resultat av ohämmat socialistiskt inflytande och en kastrerad borgerlighet. Men nu är det slut”, skriver han.

SD-veteranen anser att det är hög tid att politikerna börjar ifrågasätta vilken typ av kultur som ska finansieras av skattebetalarna och ställer sig frågande till varför just kulturpolitikens utformning skulle undantas från politiskt bestämmande.

– Varför är kulturpolitiken ett fredat område. Vi ska se till att våra surt förvärvade skattepengar ska gå till det som människor har nytta av, säger han till Aftonbladet.

Enligt Söder bör man ”prioritera verksamheter som ligger i medborgares intresse” – snarare än att lägga pengar på diverse märkliga konstprojekt med tveksamt syfte och nytta.

– Att satsa på vansinnesprojekt som i Malmö, där man använder skattekronor för att spela in tystnad, eller att ordna teater i skogen för insekter, det är att slänga pengar i sjön. Politiker ska sätta ramar och riktlinjer för vad skattepengar går till.

Han pekar också på att ”ingen höjde på ögonbrynen” när Miljöpartiet bestämde att kulturpolitiken skulle främja mångkultur och att det inte alls är konstigt att den offentligfinansierade kulturen har en viss politisk styrning – exakt vilka riktlinjer som ska gälla får dock beslutas längre fram, menar han.

– Det är svårt att se exakt i detalj, det får man diskutera. Man kan till exempel besluta att vi ska värna vårt kulturarv, att det är där fokus ska vara. Då är det det som pengarna ska gå till, eftersom det ligger i medborgarnas intresse.

– Gillar inte medborgarna vad vi fokuserar på inom kulturområdet då röstar väljarna inte på oss. Att säga att det är ett fredat område för att vi ska ha en armlängds avstånd, det är fullständigt fel, avslutar han.

Björn Söders utspel har fått SD:s borgerliga samarbetspartner att rasa. Liberalerna ska vara särskilt upprörda till den grad att deras partisekreterare Gulan Avci gått ut offentligt och kräver att SD:s ledning “tar ett allvarligt snack” med Söder.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har nyligen också förordat viss politisk styrning av den offentligfinansierade kulturen och exempelvis pekat på att det är olämpligt med vulgära dragshowartister som läser sagor för barn, någonting Liberalerna inte håller med om.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!