Betesrätten kan slopas

publicerad 6 maj 2024
- av Sofie Persson
Idag har kor rätt att beta fritt utomhus minst sex timmar per dygn under sommaren.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en pågående utredning gällande hur djurskyddslagar påverkar svenska livsmedelsproducenters konkurrenskraft inom EU diskuteras möjligheten att ta bort betesrätten för kor, enligt medieuppgifter. Det ska bland annat handla om att ta bort betesrätten för mjölkkor som går fritt inomhus – ett förslag som får hård kritik av veterinärförbundet och forskare.

Idag har mjölkkor rätt att beta fritt utomhus minst sex timmar per dygn under sommaren, bestämmelser som kom 1988 bland annat efter en kampanj med författarinnan Astrid Lindgren. Bestämmelserna gäller dock inte tjurar, utan endast kor. Frågan om huruvida kor ska ha betesrätt eller ej är något som diskuterats flitigt under de senaste åren, där bland andra Lantbrukarnas riksförbund (LRF) arbetat för att få bort kornas betesrätt och istället låta dem gå i lösdrift inomhus, något som eko-bönder kallat för “skamligt”.

I regeringens utredning “Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd” har frågan om betesrätten kommit upp. Enligt uppgifter till Bonniertidningen DN överväger man att ta bort betesrätten för mjölkkor som går fritt inomhus. Två oberoende källor ska ha bekräftat för tidningen att det pågår en långtgående diskussion om att ta bort den.

Det här är en del av den svenska djurskyddslagen som är ganska central. Vi vet genom mängder av forskning att kor mår bra av att komma ut på bete, säger, Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, enligt skattefinansierade SVT.

Förra året påbörjades även en studie där 1500 kor idag hålls inomhus under 18 månader för att studera hur de påverkas av att inte få komma ut, en studie som görs av LRF tillsammans med Växa Sverige. Studien planeras att bli färdig under året.

Protester och namninsamlingar

Under lördagen genomförde också Greenpeace och Djurens rätt en aktion under ett kosläpp i Uppland, där man informerade besökare om den mest troligen kommande försämringen för korna, enligt Natursidan. I Schibstedtidningen SvD skriver Sveriges miljö- och djurföreningar,  konsumentföreningar och även Sveriges Veterinärförbund en debattartikel där man kritiserar förslaget om slopade betesrätt och istället uppmanar regeringen att behålla den, samt utöka betesrätten för korna.

Vidare har organisationerna och förbunden skapat kampanjen “Jag vill beta” där man uppmanar svenskar att skriva under. I skrivande stund har kampanjen närmare 50 000 underskrifter och ska lämnas in till landsbygdsminister Peter Kullgren i juni.

Kullgren har valt att inte kommentera DN:s uppgifter, utan skriver i ett mejlsvar till SVT att han “vill inte spekulera i vilka förslag som utredaren kommer lägga”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!