Beordrade minderåriga att mörda – döms till 18 års fängelse

Invandrarvåldet

publicerad 27 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Ibou Badjie kallas också för "Louise Gucci".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


20-årige Ibou Badjie som också går under smeknamnet ”Louise Gucci” döms till 18 års fängelse för sin inblandning i flera grova våldsbrott som drabbade Stockholm i januari. Han ska bland annat ha beordrat minderåriga pojkar att mörda människor.

Badjie döms av tingsrätten för försök till mord, anstiftan till försök till mord, anstiftan till förberedelse till mord och grovt vapenbrott och det återkommande temat är att han på uppdrag av gängledaren ”Kurdiske räven” fått minderåriga att begå grova våldsbrott.

Den 20 januari besköt två 14-åriga pojkar en lägenhet i Stockholmsförorten Fruängen. Enligt tingsrätten är det klarlagt att Badjie planerade attacken och ska ha ”gett information om hur hela gärningen skulle genomföras och vilka vapen som skulle användas”.

I lägenheten befann sig vid tidpunkten flera personer och minst ett yngre barn.

Nästa dag ska afrikanen ha beordrat tre tonåringar (19, 16 och 15 år gamla) att skjuta en person i Enskededalen – men vem den egentliga måltavlan var är oklart.

– Vi har inte kunnat se någon klar bild över vem som är den specifika måltavlan. Man är ute efter någon i Dalen och det verkar inte som att man hittar någon. Då är uppdraget att det ska skjutas någon, om man förstår chattarna. Man uttrycker att det är någon som bär ’Guccikeps och jacka över fem lax’. Man ska bara ta någon kille i Dalen med det signalementet, kommenterar åklagaren.

Den man som sedan beskjuts lyckas undkomma utan skador.

Efter ytterligare en dag beordrar Badjie två unga män att genomföra en ny skjutning – denna gång i Skarpnäck. Detta lyckas dock förhindras av polisen.

Det kan noteras att Ibou Badjie trots sin unga ålder har en lång brottslig bana bakom sig. Så sent som i december förra året släpptes han efter att ha avtjänat ett månadslångt fängelsestraff, då han dömts för att ha misshandlat personal på det ungdomshem där han var placerad. Placeringen på ungdomshem föranleddes i sin tur av att afrikanen dömts för grova rån och annan gängrelaterad brottslighet.

Ibou Badjies advokat säger att man inte delar tingsrättens bedömning och att man tänker överklaga domen till hovrätten. Det kan också noteras att Badjie har svenskt medborgarskap och därför inte kan utvisas med nuvarande lagstiftning.

Flera unga män och pojkar döms också för sin inblandning i våldsdåden, bland annat för försök till mord, grovt vapenbrott, medhjälp till försök till mord och medhjälp till förberedelse till mord. Här varierar straffen mellan 7,5 års fängelse och sluten ungdomsvård.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!