Bensinupproret demonstrerar i Stockholm

publicerad 31 maj 2019
- av Sofie Persson
Bensinupproret hämtar inspiration från Gula västarna i Frankrike som utlöstes mot bakgrund av ökade bensinpriser.

Tidigare under månaden ställde man in en demonstration sedan man inte beviljats tillstånd. Under fredagen gör man en ny ansats iklädda gula västar med start på Sergels torg.

Bensinupproret startades i april i år och har i skrivande stund 660 084 medlemmar och växer fortfarande. I Sverige har bensinpriserna ökat kraftigt och ligger på över 16 kronor per liter. Under Facebook-gruppen ”Bensinupproret 2.0” har det nu samlats över en halv miljon svenskar som är trötta på prishöjningar av bränslen.

Enligt Teknikens Världs sammanställning över Europas bensinpriser hamnar Sverige hamnade på 8:e plats med 16,73 kr/liter. På första och dyraste plats kom Nederländerna med 18,48 kr/liter. Priserna väntas framöver öka ytterligare, och bensinupproret handlar om att väcka opinion och att sätta press på politiker om prishöjningar av olika bränslen. Man vill att priserna ska sänkas till 12 kronor. Peder Blohm Bokenhielm, som är en av administratörerna för gruppen, menar att de höjda priserna slår hårdast mot bilberoende människor med lägre löner.
– Det är på väg att bli en klassfråga. Visst är elbilar fräscha och roliga att köra, men för de flesta är det uteslutet att ha råd att köpa en, säger Blohm Bokenhielm till Land.se.

M, KD och SD stöttar Bensinupproret och har bidragit med betalda kampanjer på sociala medier. Däremot har de inget förslag på hur priserna ska kunna sänkas till 12 kronor. M och KD nöjer sig med att slopa den årliga uppskrivningen av bensinskatten.
– Det finns andra vägar att gå också. Bland annat tar vi i KD fram ett arbetsmaterial som kollar på hur man kan differentiera skatteavgifterna mellan stad och landsbygd, exempelvis vägskatten. Men förslagen manglas fram och tillbaka, och vi är fortfarande bara i arbetsfasen, säger KD:s miljöpolitiska talesperson Kjell-Arne Ottosson till Svenska dagbladet.

Trots antalet medlemmar och protester runt om i landet kommer priserna inte sänkas meddelar statsminister Stefan Löfven till Sveriges Radio Ekot.
– Jag tycker det här är en tydlig signal om att vi måste ställa om och göra oss oberoende av oljan och se till att vi själva tillverkar mer av vårt eget bränsle, som dessutom är miljövänligt miljöbränsle, säger Stefan Löfven till Ekot.

Enligt polisen kommer demonstrationståget gå från Sergels torg via Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Gustav Adolfs torg och Norrbro mot Mynttorget med start omkring 17-tiden.
– Det kan bli trångt i staden idag, säger Mikael Pettersson, befäl vid polisens regionledningscentral.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!