Inrikes

“Bekräftad ubåt” var havsboj från SMHI

2014 rapporterades det i svensk massmedia om en bekräftad ubåt i Stockholms skärgård och den ledande teorin som lyftes fram var att det var Ryssland som inkräktade på svenskt vatten. Någon ubåt var det dock aldrig tal om utan en havsboj som tillhörde SMHI, skriver SvD.

I både debattartiklar och intervjuer betonades allvaret av den påstådda ubåten i Stockholm om huruvida det var en operation från främmande makt i syfte att spionera. Källor med insyn har nu dock kunna bekräfta för tidningen att det hela handlar om en ljudsignal till en havsboj tillhörande Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) som låg bakom förvirringen.
SvD skriver att havsbojen vad skadad och behövde bärgning och i samband med detta skickade ut en kodad signal och att denna snappades upp av en verklig svensk ubåt som inte kunde tolka signalen och trodde att det rörde sig om en främmande ubåt som kränkte svenskt vatten.

Personerna tidningen talat med vill vara anonyma med tanke på sekretessen som råder, men klart är att den felaktiga observationen av signalen var det viktigaste beviset i rapporteringen om ubåtskränkningen. Denna är nu bortplockad från försvarets underlag, men man hävdar fortfarande att svenskt vatten kränkts ”med stor sannolikhet”.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Östersjön
  • SMHI