Barnläkaren: “Kön en biologisk realitet”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 7 september 2023
- av Sofie Persson
Mats Reimer sågar tankarna om att slopa nuvarande krav för juridiskt könsbyte.

Kön är en “biologisk realitet”, det är bra att regeringen i nuläget pausat det nya lagförslaget som skulle göra det lättare att “byta kön”. Det skriver barnläkaren Mats Reimer i en debattartikel där han påpekar att förändringen med nuvarande facit på hand framförallt skulle drabba kvinnor negativt.

I det nya förslaget kring könstillhörighetslagstiftning har man bland annat diskuterat huruvida man bör sänka åldersgränsen juridiskt för könsbyte, samt även att man ska kunna ändra sitt kön juridiskt trots att man inte utfört några behandlingar. I praktiken innebär det att en biologisk man skulle kunna “bli en kvinna”, rent juridiskt.

Lagförslaget har dock bromsats av socialministern, vilket barnläkaren Mats Reimer anser är ett bra beslut. Han tillägger att han anser att det är synd att få svenska feminister vågat sig in i debatten, eftersom man med facit i hand kunnat se hur kvinnor påverkats negativt i andra länder av dylik lagstiftning.

Att de negativa effekterna av självvalt kön främst kommer drabba kvinnor har fått upp J.K. Rowling och andra brittiska feminister på barrikaderna, och deras politiker verkar lyssna“, skriver Reimer i en debattartikel i Uppsala Nya Tidning.

Han tar Storbritannien som exempel där man tidigare låtit manliga fångar med “kvinnlig identitet” avtjäna sina straff på kvinnofängelser. I år ändrades dock lagarna i landet där man inte längre tillåter biologiska män att avtjäna sina straff tillsammans med kvinnor på grund av säkerhetsrisken. Han poängterar också att det är “absurt” att inom idrott släppa in biologiska män i kvinnoklassen eftersom en “manlig pubertet” i de flesta sporter skapar en “enorm fördel”.

Valentina Petrillo, född Fabrizio Petrillo, en av de många biologiska män som slagit nya rekord inom damidrotten. Foto: Facebook

Kvinnor borde garanteras könsseparation på toaletter, i omklädningsrum, vid idrottstävlingar och inte minst i kvinnofängelser“, skriver barnläkaren.

Vidare tar Reimer upp Norges nuvarande könstillhörighetslagstiftning som tillåter 16-åringar att byta kön utan prövning och endast genom att lämna in en blankett till skatteverket. I Norge har bland annat diskuterats huruvida dessa enkla “könsbyten” kan användas för att exempelvis komma in på utbildningar i landet där kvinnliga sökare får extra poäng. Reimer tror att det även i Sverige kan komma att få “negativa effekter”.

Det är naivt att tro att förenklade juridiska könsbyten inte kommer missbrukas, och det är hög tid att få in feministiska perspektiv i debatten så att nuvarande regering inte lägger fram detta illa utredda lagförslag“, skriver han.

Reimer anser att kön är en “biologisk realitet” och konstaterar att vi alla är “födda av en kvinna”.

Det finns bara två kön och man kan inte byta“, avslutar Reimer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!