Barn plågar ihjäl smådjur i Karlskoga

publicerad 14 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
plågar djur Karlskoga
Djurplågeri har länge kopplats ihop med antisociala personlighetsstörningar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kommunjägare i Karlskoga berättar om hur barn och ungdomar använder fåglar och igelkottar som fotbollar och plågar djuren så svårt att de måste avlivas.

– Senast igår fick jag avliva en fågel med ben- och vingbrott. Det går inte att göra någonting åt, säger kommunjägaren Jan Lund till SVT.

Han berättar vidare att bara under de senaste två veckorna har han tvingats avliva ett 30-tal fåglar efter att de plågats och svårt skadats av ungdomar och barn. Lund har även vid flera tillfällen kontaktats av personer som sett hur barn och ungdomar använder djuren som fotbollar.

Andreas Petterson som är kommunpolis i Karlskoga menar att det utbredda och återkommande djurplågeriet i kommunen ”går i cykler” och har uppmanat vuxna att ”tydligt markera” när de ser yngre personer som plågar djur – men också att polisanmäla händelserna.

– Givetvis är det fruktansvärt med ett djur som försöker fly undan och sedan är det flera som jagar petar och drar i ett djur som är försvarslöst.

Att plåga djur är brottsligt men leder i regel endast till böter – är gärningsmännen under femton år och ej straffmyndiga så är det istället socialtjänsten som ska kopplas in.

– Det känns så meningslöst med sådan brist på empati för djuren och jag blir riktigt deppig, säger Jan Lund.

Djurplågeriet har gått så långt att Karlskoga kommun nu planerar en särskild ”informationskampanj” i slutet av sommaren för att få bukt med problemet och polisen kommer eventuellt också besöka skolorna för att ”upplysa barn och ungdomar om allvaret” i att sparka och slå på små djur.

Enligt psykologiprofessor Pär Anders Granhag har djurplågare inte sällan antisociala personlighetsstörningar, exempelvis psykopati och agerandet handlar ofta om att känna makt – över såväl de plågade djuren som de människor som bryr sig om dem. Eva-Marie Laurén, rättspsykiater och överläkare menar att det också är mycket vanligt att djurplågare också ägnar sig åt annan typ av brottslighet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!