Bahnhof blockerar SVT Play för att slippa tv-licensen

publicerad 29 januari 2013

Från och med nästa månad kommer SVT att sända sina kanaler fritt på internet. Detta innebär att även de som har surfplatta eller dator nu kan tvingas betala tv-licens. Hitills endast de som ägde en tv som behövde betala.

Bahnhof blockerar SVT Play för kunder som kan slippa tv-licensen
Bahnhof blockerar SVT Play för kunder som kan slippa tv-licensen

Möjligheten att kunna se tv-program via sajten SVT Play är avgörande. Nu inför Internetleverantören Bahnhof en spärr som effektivt blockerar all public service-media via SVT Play.

Blockeringen, ”TV Stopper”, införs som en gratistjänst för alla Bahnhofabonnenter. För att aktivera tjänsten fyller man i ett enkelt formulär på en beställningssida. Så fort beställningen är klar är all åtkomst till SVT Play blockerad.

I samma ögonblick produceras ett intyg som skickas till abonnenten. I intyget framgår från vilket datum tillgången till public service-kanalerna blockerats.

– Bahnhof har alltid stått för valfrihet. Man kan tycka vad man vill om public service och om licensfinansieringen. Men så länge vi har det system som vi har måste man kunna välja, på samma sätt som man kan välja om man vill äga en tv-apparat eller inte. Vi ger våra kunder möjligheten att välja om de vill se Sveriges Televisions tv-program i sin dator eller inte, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

”TV Stopper” innebär ingen garanti för licensfrihet, helt enkelt för att tekniken aldrig prövats juridiskt.

– Det här är vad vi kan göra. Vi kan se till att en kund med en viss ipadress inte kommer åt public service-kanalerna, och vi kan vara tillräckligt säkra på att tekniken fungerar för att utfärda ett intyg om det. Men på samma sätt som man kan gå hem till grannen och se på tv kan man antagligen ta sig runt även den här spärren, men då är det upp till individens eget samvete, säger Jon Karlung.

Några andra blockeringstjänster är däremot inte aktuella.

– Vi filtrerar eller blockerar ingen trafik, aldrig någonsin, inte av något skäl. Det här är ett undantag för att skapa valfrihet för våra kunder, inte stänga in någon, säger Jon Karlung.

Kritik mot public service oberoende
SVT som är en del av Sveriges public service har som uppdrag att leverera oberoende nyheter och reportage. Sveriges public service anklagas dock allt oftare för att vinkla nyheter och censurera information. Exempelvis har Sverige Radio allt mer börjat arbeta mot en samhällsförändrande roll istället för en informerande roll. Ur SR:s arbetsdokument skriver man bland annat om hur man börjat ta ställning istället för att verka oberoende ”Sveriges Radio tar
ställning och agerar i frågor som hälsa, miljö, mångfald och motverkar diskriminering”.

 

http://www.bahnhof.se/press/press-releases/0/121/2013/01/25/bahnhof-blockerar-svt
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/files/3113/10946.pdf
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.