Axfood prioriterar nyanlända framför svenskar

publicerad 10 oktober 2017
Matvarukedjorna Hemköp och Willys ägs av Axfood

Axfood, ägare av matvarukedjorna Willys och Hemköp, har startat ett lärlingsprogram för nyanlända invandrare. Under ett års tid ska deltagarna i “Nyanländ i Axfood” få arbeta i butiker till 75 procent av ingångslönen.

Efter en uppgörelse med Handelsanställdas förbund har Nordens största börsnoterade bolag inom dagligvaruhandeln, Axfood, beslutat att de ska starta ettårigt lärlingsprogram för personer som nyligen kommit till Sverige.

Vi vill att våra butiker ska spegla den mångfald som finns i Sverige idag. Det stärker vår affär, säger Axfoods HR-direktör Louise Ring i ett pressmeddelande.

Under ett års tid ska de deltagande invandrarna få känna på hur det är att arbeta i butik och sedan förhoppningsvis få ett fast arbete. 75 procent av tiden kommer att bestå av praktiskt butiksarbete och 25 procent utbildning.

Ett speciellt kollektivavtal har tagits fram som kommer att ge deltagarna en lön som motsvarar 75 procent av ingångslönen för en butiksmedarbetare, enligt gällande detaljhandelsavtal.

På sikt är förhoppningen att lärlingsprogrammet ska byggas ut och omfatta alla våra 400 butiker runt om i Sverige, säger Ring.

För att få delta i programmet krävs det att personen är minst 20 år gammal, har fått uppehållstillstånd i Sverige och är inskriven på Arbetsförmedlingen.

Det här är också ett sätt att finna nya lösningar som ger oss nya, kompetenta och drivna medarbetare som vill växa och utvecklas hos oss och inom dagligvarubranschen, säger Ring. Vidare säger hon:

Nyanländ i Axfood ger oss nya möjligheter att komma i kontakt med blivande medarbetare som vi annars skulle missa. Vi vill att våra butiker ska spegla den mångfald som finns i Sverige idag. Det stärker vår affär.

Axfood bildades år 2000 av familjeföretaget Axel Johnson AB, som grundades 1873. Företagets ordförande, Antonia Ax:son Johnson, har tidigare sagt att hon vill se att 20 procent av cheferna på koncernens företag ska vara av utländsk härkomst innan år 2020. År 2013 drog hon därför igång projektet Axelerate, vilket innebar att 50 personer i de olika bolagen skulle arbeta med att öka mångfalden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!