Åtalad RFSL-våldtäktsman registrerade asylsökares sexuella läggning

publicerad 24 mars 2021
- av Per Nordin

En 56-årig S-politiker och RFSL-profil står åtalad för att ha våldtagit fyra asylsökande män i RFSL Stockholms lokaler. Nu utreds mannen också efter att polis påträffat ett misstänkt olagligt register där han registrerat asylsökandes ålder, nationalitet – och sexuella läggning.

Fria Tider har tidigare rapporterat att den åtalade våldtäktsmannen under flera decennier arbetat på den skattefinansierade HBTQ-lobbyorganisationen RFSL. Åtalet rör sex fall av våldtäkt och två fall av sexuella ofredande på fyra olika offer.

Offren är samtliga asylsökare som bett honom om hjälp och stöd när han arbetade som ”migrantkonsulent” hos RFSL Stockholm och påstods kunna skynda på asylprocesserna för migranter som påstod sig vara HBTQ-flyktingar.

Fria Tider kunde också avslöja hur den åtalade varit engagerad i Socialdemokraterna, att han kandiderat till Landstingsfullmäktige för partiet och hur hans hjärtefrågor varit att bekämpa ”rasism” och ”homofobi”.

Offren har angett att mannen skulle förstöra deras möjligheter att få asyl om de inte tillät honom att begå sexuella övergrepp mot dem. Dessa övergrepp ska tidigt har blivit kända och vidarebefordrats till RFSL Stockholms ledning som dock inte tog till några arbetsrättsliga åtgärder. Först flera år senare gjordes en polisanmälan och mannen häktades den 11 december 2020.

Nu utreds han dessutom för ännu fler sexualbrott på ytterligare två offer – även dessa begångna i RFSL:s lokaler och det har också framkommit att RFSL-profilen fört misstänkt olagliga register över asylsökare där han registrerat uppgifter om deras ålder, ursprungsland och deras sexuella läggning.

Det handlar om ett omfattande excel-dokument där man påträffat namn och känsliga uppgifter om de asylsökande klienterna som sökt stöd hos RFSL.

– Det här är ett dokument som vi hämtat från hans dator i hans bostad. I den här finns det en sammanställning på klienter han har haft under den här tiden, och där bland annat målsäganden finns. Sedan, vad som exakt ingår i sammanställningen, kan jag faktiskt inte kommentera, säger åklagare Reena Sarwar till statskanalen Sveriges Radio.

Det ska handla om totalt 303 personer som registrerats av den misstänkte våldtäktsmannen och det är oklart vad mannen skulle göra med uppgifterna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!