Asylsökande kan köpa falska anställningar

publicerad 23 november 2022
- av Jan Sundstedt

I Sverige finns falska anställningar till salu för att asylsökande enklare ska kunna få uppehållstillstånd. Priset för en falsk anställning kan ligga på en halv miljon kronor. Migrationsverket menar samtidigt att man inte känner till den olagliga verksamheten.

I rapporten som gjorts av skattefinansierade SVT talar man med en anonym kvinna som berättar hur hon ett flertal gånger erbjudits dyra anställningskontrakt. Har man en anställning är det nämligen lättare att få uppehållstillstånd, menar kvinnan.

Priset är dock högt och kan ligga på så mycket som en halv miljon kronor. Kvinnan berättar att detta är vanligt och att hon känner personer som köpt anställningar i Sverige.

Migrationsverket hävdar dock att man inte känner till något om de falska anställningarna.

Att man betalar för ett arbetskontrakt är inget vi känner till i dagsläget, säger Annelie Kungsman-Persson, enhetschef vid processområde tillstånd på Migrationsverket.

Däremot lyfts det fram att Riksrevisionen gjort en granskningsrapport gällande så kallat spårbyte i migrationsprocessen i oktober i år. Spårbyte innebär i korthet att den som fått avslag på sin asylansökan i vissa fall kan ansöka om arbetstillstånd utan att behöva lämna Sverige. Rapporten fastslår att det förekommit brister när det gäller kontroller vid spårbyte, tillägger Kungsman-Persson.

Spårbyte är dock något den nya regeringen säger sig vilja avveckla.

Vi ser hur människor väljer att söka asyl i Sverige trots att de uppenbart saknar asylskäl, för att sedan kunna byta spår. Det strider mot principen om att hålla asyl- och arbetskraftslagstiftningen åtskild, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.