Åsa Romson avgår som minister och språkrör

publicerad 9 maj 2016

Miljöpartiets språkrör och tillika klimat- och miljöminister Åsa Romson avgår nu från båda sina uppdrag. Detta efter att partiets valberedning föreslagit att hon ska petas som språkrör.

Romson kommer att avgå efter den kommande partikongressen och säger till SVT att hon har förtroende för valberedningens arbete och att det har varit roligt att vara språkrör för Miljöpartiet i fem år.

Hon passar också på att berömma Gustav Fridolin och sin egen tilltänkta efterträdare Isabella Lövin och menar att de båda är kompetenta och bra människor.

De har bäst förutsättningar att se hur partiet kan jobba sig genom krisen, och framförallt jobba med ett starkt ledarskap efter kongressen. Nu har de landat i två starka och bra språkrörskandidater.

Miljöpartiet har den senaste tiden varit inblandade i ett flertal skandaler och flera av partiets företrädare har redan lämnat sina uppdrag i partiet. Förtroendet för partiet bland allmänheten har dock fortsatt sjunka och petningen av Romson, som själv har rekordlågt förtroende hos allmänheten, ses av många som ett desperat försök att vända partiets negativa trend och locka tillbaka väljare.

Åsa Romson blir den andra MP-ministern att lämna regeringen på kort tid, nyligen avgick också bostadsminister Mehmet Kaplan efter att ha anklagats för att ha haft samröre med extremistiska och islamistiska grupperingar.

På sociala medier så är reaktionerna på Romsons avgång övervägande positiva och många menar att det var på tiden att hon lämnade och beredde plats för mer kompetenta och bättre lämpade individer i partitoppen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!