Antalet skottskadade på svenska sjukhus ökar stort

publicerad 27 september 2019
Ambulans med skottskadad anländer till akutmottagning i Malmö den 10 juni tidigare i år.

Patienter som vårdas för skottskador på svenska sjukhus ökar stort. Under 2018 skottskadades 148 personer i Sverige, en ökning med 20 procent.

På de större sjukhusens traumacenter har läkare och övrig personal blivit mycket erfarna i omhändertagande av skottskadade. Under 2018 ökade antalet skottskadade med 20 procent jämfört med 2017.

Sedan 2008 har antalet skottskadade patienter fördubblats på svenska sjukhus, uppger SR. Poliskällor som NB Nyhetsbyrån har talat med bekräftar en utveckling där skadorna är värre och mer omfattande än tidigare. Trenden i de vapen som används har gått från pistoler och revolvrar till automatvapen.

Under 2018 vårdades 148 patienter med skottskador på svenska sjukhus. Personer som skottskadats och avlidit på plats inkluderas inte i sammanställningen.

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.