Antalet dödsskjutningar kvar på rekordnivå

Invandrarvåldet

publicerad 1 januari 2022
- av Per Nordin
Rapparen Einár sköts ihjäl den 21 oktober 2021.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


2021 blev ett lika dödligt år som rekordåret 2020. Minst 47 personer har dödats med skjutvapen i Sverige under det gångna året och skjutningar har inträffat nästan dagligen runt om i landet.

När år 2020 summerades konstaterades det att minst 47 människor skjutits ihjäl under året och att detta var den högsta siffran någonsin. Detta antal tangerades dock den 29 december 2021 när en man i 30-årsåldern dödades i Linköping.

Kriminologen Manne Gerell konstaterar att samhället trots diverse påstådda åtgärder och ansträngningar inte har lyckats stoppa skjutningarna.

– Varken polisen eller andra myndigheter har lyckats stävja det samtidigt som nyrekryteringen till de här nätverken fortsatt.

Man kan notera att minst 40 personer skjutits ihjäl årligen sedan 2017 och att det inträffar skottlossning nästan varje dag någonstans i Sverige. Mellan 100 och 140 personer skadas också årligen i skjutningarna.

– Det varierar vilken del av landet som haft högst nivå, men totalt sett har det legat på en stabil nivå de senaste åren, konstaterar Gerell vidare.

Trots att krypterade meddelandetjänster som används av de kriminella gängen knäckts av polisen och många gripanden har gjorts så fortsätter skjutningarna i samma utsträckning som tidigare.

– Det kan vara så att vi skulle ha haft ännu högre nivåer av gängskjutningar om de här inte skulle varit inburade, men det är svårt att säga, fortsätter kriminologen.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vill inte bli intervjuad i skattefinansierade SVT utan hävdar istället att det är polisen ”som kan redogöra för sitt intensiva arbete med dessa frågor”. Inte heller polisen vill dock ställa upp på intervju.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!