Inrikes

Anställda på Migrationsverket sålde uppehållstillstånd

Minst ett tiotal invandrade personer skall ha mutat anställda på Migrationsverket. Nu har två anställda på Migrationsverket gripits misstänkta för grovt mutbrott. Personerna som räknas som medborgare utanför EU kommer från Afrika och Mellanöstern och skall ha betalat mellan 50.000 och 100.000 kronor för uppehållstillstånden. Det rapporterar SVT:s Sydnytt.

Fallet handlar dels om uppehållstillstånd som utfärdats mot betalning, men även om uppehållsrätter inom EU, som Migrationsverkets anställda ska ha ordnat med hjälp av falska bulgariska pass samt falska arbetsintyg.

Personerna har i de fall där det handlar om uppehållsrätter utrustas med pass som ger sken av att de är bulgariska medborgare och därmed har rätt att vistas inom EU.
Migrationsverket skriver i ett pressmeddelande att generaldirektör Anders Danielsson har beslutat att se över rutiner och regler för att motverka otillåten påverkan och mutbrott.

– Jag ser mycket allvarligt på misstankarna att medarbetare på Migrationsverket ska ha gjort sig skyldig till mutbrott. Det är viktigt att polis och åklagare nu utreder misstankarna för att få klarhet i frågan, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till SVT.

Brotten som de anställda misstänks för skall ha begåtts fram till 2008. Danielsson kan på rak arm inte säga varför det dröjde ända till 2012 innan verket fattade misstankar.

– Problemet med den här typen av brottslighet är att det inte finns något offer som har anledning att gå till polisen. Till sin natur är sådana brott de svåraste att upptäcka, säger Danielsson, som tidigare var Säpochef.

Omfattningen av brotten är inte klarlagd ännu.

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!