Anställda på Migrationsverket sålde uppehållstillstånd

Minst ett tiotal invandrade personer skall ha mutat anställda på Migrationsverket. Nu har två anställda på Migrationsverket gripits misstänkta för grovt mutbrott. Personerna som räknas som medborgare utanför EU kommer från Afrika och Mellanöstern och skall ha betalat mellan 50.000 och 100.000 kronor för uppehållstillstånden. Det rapporterar SVT:s Sydnytt.

publicerad 29 januari 2013

Fallet handlar dels om uppehållstillstånd som utfärdats mot betalning, men även om uppehållsrätter inom EU, som Migrationsverkets anställda ska ha ordnat med hjälp av falska bulgariska pass samt falska arbetsintyg.

Personerna har i de fall där det handlar om uppehållsrätter utrustas med pass som ger sken av att de är bulgariska medborgare och därmed har rätt att vistas inom EU.

Migrationsverket skriver i ett pressmeddelande att generaldirektör Anders Danielsson har beslutat att se över rutiner och regler för att motverka otillåten påverkan och mutbrott.

– Jag ser mycket allvarligt på misstankarna att medarbetare på Migrationsverket ska ha gjort sig skyldig till mutbrott. Det är viktigt att polis och åklagare nu utreder misstankarna för att få klarhet i frågan, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till SVT.

Brotten som de anställda misstänks för skall ha begåtts fram till 2008. Danielsson kan på rak arm inte säga varför det dröjde ända till 2012 innan verket fattade misstankar.

– Problemet med den här typen av brottslighet är att det inte finns något offer som har anledning att gå till polisen. Till sin natur är sådana brott de svåraste att upptäcka, säger Danielsson, som tidigare var Säpochef.

Omfattningen av brotten är inte klarlagd ännu.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.