Ännu en Bonnierjournalist dömd för brott

publicerad 23 mars 2017

En journalist på Dagens Nyheter döms för brott mot skyddslagen efter att olovligen ha tagit sig in på militärt område i oktober 2014.

Det var i samband med ubåtsjakten 2014 i Stockholms skärgård som reportern tillsammans med en fotograf stoppades vid Berga örlogsbas. Under hösten 2016 väcktes åtal och nyligen dömdes journalisten och båtföraren till 30 dagsböter vardera i Södertörns tingsrätt, skriver branschtidningen Journalisten.

Det är inte första gången som en medarbetare på Dagens Nyheter eller systertidningen Expressen döms för brott. Nyligen avslöjade Fria Tider att en av Expressens ledarskribenter sedan 25 år tillbaka dömts till fängelse för grovt rattfylleri, våldsamt motstånd och för hemfridsbrott med rasistiska förtecken. En skandal som tystades ner av Expressen.


Annonser:


För några år sedan dömdes också Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och ytterligare två medarbetare på tidningen för att ha köpt vapen av kriminella i Malmö, ett fall som fick mycket uppmärksamhet och där man försvarade vapenköpet och det ekonomiska stödet till grovt kriminella med att det var en del i en journalistisk granskning.

På Dagens Nyheter finns också sedan tidigare en redaktör som under sina år som vänsterextremist högg ihjäl en yngling för att denne ska ha haft fel politiska åsikter. Mannen dömdes för vållande till annans död och har fått fortsatt förtroende på tidningen även efter att det uppdagats att han på ett mycket brutalt sätt dödat en annan människa.

På sociala medier får Bonniertidningarna stark kritik för att hänga ut ostraffade och icke-brottsmisstänkta privatpersoner samtidigt som de tystar ner eller försvarar när deras egna medarbetare gör sig skyldiga till grov brottslighet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.