Andreas Carlsson frias av hovrätten

publicerad 19 oktober 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I tingsrätten dömdes Andreas Carlsson till tre års fängelse för två fall av misshandel i samband med ett bråk mellan nationalister och vänsterextremister i Malmö 2014. Nu har hovrättens dom kommit och Carlsson frias. Samtidigt döms en 30-årig nationalist till tre års fängelse för grov misshandel och får betala ett stort skadestånd.

Det var i mars 2014 som händelserna ägde rum och där både nationalister och vänsterextremister tillfogades skador. Nationalisterna har hela tiden pekat på att de bara försvarade sig efter att de blivit attackerade av en större grupp maskerade människor, medan vänsterextremisterna har hävdat att det var nationalisterna som gick till attack.

Hovrätten går dock i stora drag på nationalisternas linje och skriver i domen att händelserna i stort har gått till som Andreas Carlsson och hans vänner har angett, att vänsterextremisterna organiserat sig för att attackera nationalisterna och att några av dessa även burit maskering för att undvika identifiering.

“Den samlade bilden av vad som framkommit ger enligt hovrättens mening fog för ett antagande att det snabbt blev känt att det fanns personer på Möllan som tillhörde en grupp som inte var välkomna där”, står det att läsa i domen.

Vidare menar hovrätten att mycket talar för att Andreas Carlsson har handlat i nödvärn och att han varit omringad av människor som försökt skada honom och hans vänner. Flera av vänstersidans vittnen bedöms också fara med osanning och misstänks ha vinklat sina historier för att skydda sina vänner.

En 30-årig man som varit med Andreas Carlsson under kvällen och som friades i tingsrätten bedöms dock till skillnad från Carlsson inte ha handlat i nödvärn och döms till tre års fängelse för synnerligen grov misshandel och ska dessutom betala 400 000 kronor i skadestånd.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!