Anders Tegnell: Ingen ”andra våg” i Sverige

publicerad 19 oktober 2020
- av Markus Andersson
Anders Tegnell anser inte att Sverige befinner sig i någon "andra våg" av viruset.

Sverige har mycket låga dödstal och ett fåtal intensivvårdade coronasmittade i hela landet, ändå varnar massmedia dagligen för ”en andra våg” av viruset.  Landets statsepidemiolog Anders Tegnell anser däremot inte att Sverige befinner sig någon andra våg och pekar på att en sådan skulle kräva en omfattande smittspridning som vi inte alls ser i Sverige idag.

På frågan från en journalist om Tegnell är av uppfattningen att Sverige är inne i en ”andra våg” av coronaviruset svarar statsepidemiologen blankt ”nej”.

– Det kräver ju en rätt omfattande spridning i stora delar av samhället som vi ju inte alls ser i Sverige än.


Annonser:


Tegnell ifrågasätter också varför det är så viktigt för journalister och andra att hela tiden prata om en ”andra våg” och vad vitsen med det skulle vara.

– Jag vet inte hur viktigt det är att slå fast det. Det gäller att hela tiden ha effektiva åtgärder.

Enligt C19.se som sammanställer offentlig svensk coronastatistik vårdas drygt 200 coronasmittade människor i hela landet på sjukhus av olika skäl. Det är omkring en tiondel av antalet som behövde sjukhusvård i maj när pandemin rapporterades vara som värst och på landets intensivvårdsavdelningar ligger det enligt C19 bara mellan 15 och 30 personer samtidigt.

Antalet dödsfall i Sverige är också mycket lågt med under tio avlidna personer dagligen under den senaste månaden. Många av de som dött kan också ha haft svåra underliggande sjukdomar och Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Mike Yeadon, tidigare rådgivare på läkemedelsjätten Pfizer menar att allt prat om en ”andra våg” av coronaviruset bygger på felaktiga uppgifter och falska positiva testresultat.

– Vore det inte för testdatan som du matas med i TV hela tiden så skulle du komma till slutsatsen att pandemin är över, eftersom inte särskilt mycket har hänt. Det är klart att människor hamnar på sjukhus, får influensa och liknande, men det finns ingen vetenskap som stödjer att en andra våg kommer att drabba oss, konstaterar han.

Redan i somras förkastade Anders Tegnell massmedias och politikers prat om en ”andra våg” och påpekade att smittspridningen är komplex och att det blir felaktigt att hävda att det plötsligt kommer att komma en andra våg som slår lika hårt som den första.

– En del länder har en mer jämn smittspridning, att det ökar över hela landet, medan andra, som Spanien, får en spridning där man inte haft någon spridning tidigare. Andra, som Tyskland, får en spridning på vissa arbetsplatser. Det är väldigt varierande, så jag tror inte att man kan prata om en första och andra våg på samma sätt längre, förklarade han i boulevardtidningen Aftonbladet.

Tegnell fick då medhåll av Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar som förklarade att en ”andra våg” egentligen kräver att viruset muterar och blir ännu allvarligare eller farligare, något som inte har skett.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.