Anders Tegnell byter jobb – blir ”senior expert” på WHO

publicerad 9 mars 2022
- av Sofie Persson

Statsepidemiologen Anders Tegnell kommer att sluta som avdelningschef på Folkhälsomyndigheten och istället bland annat arbeta med frågor om vaccin och barn för Världshälsoorganisationen WHO, i samarbete bland annat med vaccinorganisationen Gavi.

Redan från och med den 14 mars lämnar Anders Tegnell sina uppdrag som avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten för att arbeta hos WHO i Geneve.

Tegnell kommer där att arbeta som senior expert i en grupp som ska ”samordna arbetet mellan WHO, FN:s barnfond UNICEF och vaccinorganisationen Gavi”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Uppdraget handlar bland annat om att tillgängliggöra covidvaccin till länder som inte haft möjlighet att köpa eget vaccin. Tegnell menar att han alltid brunnit för internationella frågor och därför är glad att få chansen att arbeta med det här uppdraget.

Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner, säger Tegnell.

Nya Dagbladet kunde under förra året rapportera om att Löfven-regeringen donerar hela 1,75 miljarder kronor till vaccinorganisationen Gavi i ett program som sträcker sig till 2025. Organisationen har tidigare fått kritik för att man bland annat låter sina stora finansiärer, som ultraglobalisten Bill Gates, få inflytande över globala hälsomål, samt att man prioriterar nya dyra vacciner snarare än lättillgängliga billiga diton som redan finns på marknaden och av den anledningen skadar hälsosystemen i många länder.

Tegnell har varit med från Folkhälsomyndighetens början 2014 och har även arbetat på Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen, EU-kommissionen samt även vid ett tidigare tillfälle vid WHO. Han har varit statsepidemiolog sedan 2013.

Anders Lindblom kommer att ta över rollen som Sveriges statsepidemiolog från och med den 14 mars.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!