Amerikanskt krigsfartyg har lagt till i Stockholm

Det nya kalla kriget

publicerad 16 mars 2022
- av Redaktionen

Den amerikanska jagaren USS Forrest Sherman lade under måndagen till vid Frihamnen i Stockholm. Enligt Försvarsmakten handlar det om ett planerat ”rutinbesök” – men man vill inte gå in på några detaljer kring vad krigsfartyget gör i området.

– Hon har tillstånd för att vara här ett par dagar nu. Mer i detalj vad jagaren gör här kan jag inte gå in på, säger Jonas Olsson pressekreterare på Försvarsmakten till skattefinansierade SVT.

I pressmeddelandet på Försvarsmaktens hemsida skriver man vidare att ”fartyget går i hamn för att bunkra bränsle och andra förnödenheter, samt för att ge besättningen möjlighet till återhämtning efter en längre tid till sjöss”.

USS Forrest Sherman (DDG 98) är en av 69 jagare av Arleigh Burke-klass som den amerikanska flottan förfogar över och har enligt Försvarsmakten även på långa avstånd ”en avancerad förmåga att upptäcka och bekämpa fientliga mål såväl i luften som på land, samt på och under havsytan”.

Man skriver vidare att jagaren och dess systerfartyg USS Donald Cook ”sedan en tid tillbaka” opererar i Östersjön. Enligt den ryska nyhetsbyrån TASS kan USS Donald Cook också föra med sig kärnvapenbärande kryssningsrobotar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.