Allt fler unga flickor våldtas – men få vågar anmäla

publicerad 25 september 2020
- av Markus Andersson
Allt fler unga flickor uppger att de har blivit våldtagna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Omkring 5 procent av flickorna i årskurs 9 och 7 procent av flickorna i gymnasiets andra årskurs uppger att de har blivit tvingade till sex. Experter menar också att de allra flesta flickor inte orkar eller vågar anmäla övergreppen som de utsatts för.

– Bara en bråkdel orkar polisanmäla. Trots den nya så kallade samtyckeslagen är förtroendet för rättsväsendet lågt. Få orkar med den process en anmälan innebär, säger Zandra Kanakaris, jurist och generalsekreterare i Stiftelsen 1000 Möjligheter till den neokonservativa Bonniertidningen DN.

Antalet flickor som uppger att de blivit tvingade till sex är dubbelt så många i år som 2016 och den högsta siffran som uppmätts i Stockholm. Antalet anmäla våldtäkter i landet har också ökat de senaste åren – 2019 anmäldes 6 procent fler våldtäkter (8.350) än året innan och flera tusen av dessa handlade om övergrepp mot kvinnor eller flickor under 18 år.

Antalet våldtäktsmän som faktiskt döms har också ökat de senaste åren, även om siffran fortfarande är låg. 2019 fälldes gärningsmannen eller gärningsmännen i 333 olika fall, enligt BRÅ. Zandra Kanakaris menar att unga kvinnor vid sidan av skydd i lagen också behöver stöd för att orka med allt vad en polisanmälan kan innebära.

– Många av dem är just barn. Byxmyndiga, men fortfarande barn. De män som väljer att närma sig de här personerna vet att de i många delar är perfekta brottsoffer, särskilt när psykisk ohälsa finns med i bilden. Männen vet också att de själva därför riskerar väldigt lite när de utnyttjar dem, säger hon.

Noterbart är också att våldtäkterna mot män ökade kraftigt mellan 2018 och 2019 med 260 anmälda brott förra året.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!