Allt färre lekplatser i Sverige

publicerad 27 april 2023
- av Sofie Persson
Lekplats i Kvidinge i Helsingborg.

Sedan början av 2000-talet har antalet lekparker i Sverige mer än halverats visar en ny studie vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

SLU har gjort en sammanställning av Sveriges lekplatser som visar att de kommunalt förvaltade lekplatserna minskat i antal i stora delar av landet sedan början av 2000-talet.

En av anledningarna till att man ville sammanställa information om lekplatserna var att se hur de utvecklats under en längre tid. Det har funnits tecken på att lekplatserna blivit färre, men forskarna menar nu att det är värre än man anat.

Nu ser vi att den minskande trenden till och med är starkare än vi anat. Dessutom tycks minskningen fortfarande pågå i många kommuner, säger Märit Jansson, universitetslektor vid SLU, till forskning.se.

Totalt tittade man på 9 590 lekplatser i Sverige som var öppna för allmänheten. Det man kunde se var att det under början av 2000-talet ska ha funnits omkring 20 000 förvaltade lekplatser, det vill säga dubbelt så många som idag.

I de norrländska kommunerna visar studien att minskningen mellan 2001 och 2022 låg på 48 procent. På Gotland har man även kunnat se att över hälften av lekplatserna försvunnit sedan 2005, forskarna kan också konstatera att kvalitén kan variera väldigt mycket beroende på var de är belägna.

I vissa kommuner, som exempelvis Älmhult, Höganäs och Kungsbacka, har det dock uppkommit fler lekplatser.

Det finns inga klara svar på varför lekplatserna i landet minskat, men i studien har man kunnat se att det bland annat skulle kunna bero på begränsade budgetar.

Studien är den första i sitt slag och eftersom det inte finns några äldre sammanställningar har forskarna fått göra egna beräkningar. Det behövs mer ingående studier för att fastställa exakta siffror på hur mycket lekplatsernas antal minskat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!