Alliansen och SD riktar misstroendeförklaring mot regeringen

publicerad 26 juli 2017
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) är satt under hård press

Alliansen valde under onsdagen att väcka en misstroendeförklaring mot försvarsministern, infrastrukturministern och inrikesministern. Nu kan Löfven tvingas att sparka en eller flera ministrar för att undvika en regeringskris.

Statsminister Stefan Löfven har kritiserats för hanteringen av IT-skandalen på Transportstyrelsen, som bland annat bestod av att hemlig försvarsinformation hamnade i fel händer. Enligt SVT ska såväl försvarsminister Peter Hultqvist som inrikesminister Anders Ygeman varit medvetna om skandalen, men varken informerat statsministern eller infrastrukturministern Anna Johansson – vilket flera politiska kommentatorer varit skeptiska till.

Tidigare i veckan meddelade Sverigedemokraterna att man avser att väcka misstroendeförklaring mot regeringen inte sparkar Hultqvist, Ygeman och Johansson. Under onsdagen valde även Alliansen att sätta hårt mot hårt mot regeringen.

Alliansen vill nu att talmannen Urban Ahlin kallar riksdagen till ett extra sammanträda så att misstroendeförklaringen kan röstas om i riksdagen.

”Stora mängder sekretessbelagd information om både enskilda personer och rikets säkerhet har hanterats i strid med gällande lagstiftning och kommit personer utan säkerhetsprövning till del. I dagsläget är det oklart hur denna information har spridits vidare. Men Transportstyrelsens agerande har lett till att det är möjligt att främmande makt kan ha fått tillgång till känslig information om vår infrastruktur, körkortsregister, och personer med skyddad identitet. Det är sådan information som kan användas för att skada enskilda och Sverige”, skriver Alliansen i ett pressmeddelande.

Enligt SVT:s politiske kommentator Mats Knutson kommer Hultqvist, Ygeman och Johansson med all säkerhet få lämna sina ministeruppdrag inom kort, för att undvika en kommande regeringskris.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.