Aktuellt med kampanj mot självmord

publicerad 7 augusti 2017
Socialminister Annika Strandhäll är försiktigt positiv till en nationell kampanj mot självmord

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Socialminister Annika Strandhäll (S) svarar organisationen Suicide Zero med att öppna för en kampanj mot självmord.

På DN Debatt skriver Lotta Ekdahl och Alfred Skogberg från organisationen Suicide Zero att det satsas alldeles för lite pengar på att förebygga självmord. Man tar bland annat upp den nollvision mot självmord som riksdagen antog 2008. Enligt Suicide Zero har den nollvisionen varit fruktlös, jämfört med nollvisionen för dödsfall i trafiken som gett en positiv effekt.

“Fysiska olyckor prioriteras framför psykiska Är det värt att satsa mer på att förebygga trafikolycksfall än psykologiska olycksfall/självmord? Om inte, varför satsas så mycket mer på att minska trafikolyckorna jämfört med självmorden?”, skriver Lotta Ekdahl och Alfred Skogberg på DN Debatt och tillägger att 1 500 svenskar tar sitt liv varje år medan endast 260 omkommer i trafiken varje år.

Nu svarar socialminister Annika Strandhäll. Enligt socialministern är det aktuellt med en kampanj som ska förebygga självmord, men några direkta pengar som ska satsas på att minska antalet självmord vill hon inte lova. Istället vill Strandhäll att man lägger pengarna på skolhälsovården och exempelvis exempel utbyggandet av ungdomsmottagningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!