Terrorattentatet i Stockholm

Akilov i rätten om sitt mål: “Mörda svenska medborgare”

Idag har den terroråtalade Rakhmat Akilov fått uttala sig om målet med terrordådet på Drottninggatan. Till åklagaren svarade han: Att mörda svenska medborgare. Han sade sig också vilja motarbeta Sveriges försök till att bekämpa IS.

Rättegången mot den terroråtalade Rakhmat Akilov är inne på sin tredje dag.
– Jag ville att Sverige skulle avbryta sitt deltagande i striden mot Kalifatet, säger Rakhmat Akilov i det första förhöret.

Han säger också att han ville att Sverige ”skulle sluta skicka över gigantiska summor pengar för att bekämpa vårt kalifat” syftade på terrorgruppen IS självutnämnda kalifat i Syrien och Irak.

– I början på april kom en uppmaning från vår emir om att begå terrordåd i hela Europa, USA och Ryssland och jag lyssnade på den här uppmaningen, säger Akilov via sin tolk.

Därefter ställde åklagare Hans Ihrman frågan om vad som var målet med attacken på Drottninggatan.

– Att mörda svenska medborgare, säger Akliov.

Genom sin advokat Johan Eriksson erkänner han terroristbrott bestående av fem fall av mord och försök till mord av i vart fall tio personer samt framkallande av fara för ett stort antal personer.

Utfrågningen fortsätter under dagen och rättegången väntas pågå i flera månader då målet omfattar ett stort antal målägare som direkt eller indirekt blev offer efter attacken på Drottninggatan.

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • Rakhmat Akilov