Åkesson står på sig: ”Riv islamisternas moskéer”

publicerad 28 november 2023
- av Jan Sundstedt
Jimmie Åkesson under riksdagsdebatt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Jimmie Åkessons utspel om att riva och stänga ner moskéer som sprider ”antidemokratisk, antisvensk, homofob, antisemitisk propaganda eller allmän desinformation” har lett till en kritikstorm – men SD-ledaren står fast vid sin övertygelse.

– Jag riktar mig inte mot muslimer – jag riktar mig mot islamism och islamister, påpekar han.

– Vi behöver konfiskera och riva moskéer där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob, antisemitisk propaganda eller allmän desinformation, sa SD-ledaren under ett tal. Detta uttalande blev snabbt viralt och fördömdes mycket starkt av muslimska församlingar och politiska motståndare.

Även statsminister Ulf Kristersson (M) kände sig nödgad att gå ut och meddela att ”i Sverige river vi inte gudstjänstbyggnader”.

– Det ger en felaktig bild om vad Sverige står för internationellt, och tvingade utrikesdepartementet att korrigera bilden av vad Sverige är. Jag tycker att man ska sansa sig, och tänka på att det är en farlig tid vi lever i just nu, kommenterade han vidare Åkessons utspel.

“Imperialistisk ideologi”

SD-ledaren ställer sig dock frågande till kritikstormen och pekar på att han överhuvudtaget inte riktat sig mot människor med muslimsk tro – utan mot ”islamism och islamister”.

– Jag har inga synpunkter på det (religionsfriheten), tvärtom – det där ska vi slå vakt om. Men det är inte samma sak som att man har rätt att komma till Sverige och bygga monument över en främmande, imperialistisk och politisk ideologi som islamismen är, säger Jimmie Åkesson till skattefinansierade SVT.

Han pekar på att flera andra europeiska länder valt att stänga ner moskéer som klassats som islamistiska, och att detta inte är någonting märkligt.

– Frankrike har stängt ett antal moskéer och i Tyskland har man stängt ner ett antal muslimska föreningar som är väldigt extrema. Vi borde kunna göra likadant i Sverige. Vi får inte vara naiva inför förekomsten av just islamism.

– Det vore självklart för moderata muslimer att välkomna den här debatten eftersom de måste hantera den här problematiken. Men jag tycker inte att de markerar tillräckligt, fortsätter han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!