Åkesson: ”EU-utvecklingen går åt fel håll”

publicerad 2 maj 2023
- av Sofie Persson
Tv: Jimmie Åkesson under Frihamnsdagarna 2022.

Jimmie Åkesson (SD) menar att EU har för stort inflytande över Sverige och att man måste börja försöka ”påverka unionen i en riktning som i större grad gynnar Sverige” eftersom ”utvecklingen går åt helt fel håll”.

Sverigedemokraterna är i grunden kritiskt inställda till det svenska medlemskapet i EU, men har, enligt Åkesson, trots det valt att ha en ”mer konstruktiv hållning till medlemskapet” på senare år. Däremot anser Åkesson att det kan behövas en utvärdering av medlemskapet eftersom Bryssel får mer och mer inflytande som inte Sverige kan rå över.

Med allt fler inslag av långtgående symbolpolitik börjar EU-medlemskapet bli farligt likt en tvångströja som vi helt enkelt måste acceptera och förhålla oss till”, skriver Åkesson i en debattartikel i Schibstedtidningen Aftonbladet.

Han poängterar att bland annat omkring 60 procent av alla beslut i svenska kommuner och regioner påverkas av EU-beslut. Vidare tar han också upp hur EU skulle kunna påverka migrationspolitiken i Sverige, eftersom man vill kunna bestämma om sådant inom EU:s gränser.

Åkesson menar att Sverige behöver kunna sätta de svenska intressena först och att vi behöver göra likt andra länder, det vill säga att ”använda unionen för egen vinning”.

Tyvärr är det naivt att hoppas på några större förändringar i närtid”, skriver Åkesson. ”På lite längre sikt behöver vi däremot försöka påverka unionen i en riktning som i större grad gynnar Sverige. Illavarslande nog så går utvecklingen åt helt fel håll.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!