Afs-sympatisörer misshandlade i Stockholm

publicerad 7 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Afs Alternativ för Sverige
Afs valupptakt 2022 Stockholm.

Två Afs-sympatisörer misshandlades under gårdagen i Stockholm av okända gärningsmän. Misshandeln skedde i nära anslutning till årets pride-tåg.

Under gårdagen höll Alternativ För Sverige (Afs) sin valupptakt i Rålambshovsparken i Stockholm. Ett uppskattat åhörarantal av omkring 300 personer fanns på plats, tillsammans med såväl utländska som lokala och regionala talare samt givetvis partiledare Gustav Kasselstrand.

Misshandel

Nya Dagbladet var på plats och kom där i kontakt med två unga män i 20-årsåldern, som berättar att de på väg till valupptakten blivit misshandlade av ett flertal personer. Personer som enligt offrens utsago kan ha varit deltagare alternativt åskådare vid årets pride-tåg.

Vi var på väg mot T-Centralens tunnelbanestation, för att därifrån ta oss till Afs valupptakt, berättar den ene av männen som kallar sig Thomas.

När vi befinner oss vid Korgmakargränd, parallellt med Drottninggatan, blir jag anfallen bakifrån, fortsätter Erik, den andre av männen. – Angriparen tar tag i mitt huvud och sliter av mig glasögonen och slår mig i bakhuvudet med en flaska eller liknande föremål, berättar Erik Vidare.

Erik berättar för Nya Dagbladets utsände att utöver den fysiska och psykiska misshandeln, hade angriparna sönder Eriks nyinköpta glasögon (se bild).

 

Eriks glasögon som angriparna hade sönder.

 

Jag försökte hjälpa min kamrat men var fullt upptagen med att freda mig själv, säger Thomas.

Fick ingen hjälp

De båda männen berättar vidare att de uppfattar att angriparna var 4-5 till antalet och att man under misshandeln fick utstå de sedvanliga glåporden som exempelvis “jävla nazister”. Thomas och Erik säger vidare att trots att pride-tåget pågick strax intill, med mycket människor i rörelse som bevittnade det hela, fick man noll och ingen hjälp utan snarare tvärtom.

Vi försökte så gott vi kunde att få hjälp från människorna runt omkring oss men det var lönlöst. Vi uppfattade snarare att det vi utsattes för uppmuntrades av många, säger de unga männen uppgivet till Nya Dagbladet.

Polisens presstalesman Towe Hägg, vid polisens Regionledningscentral i Stockholm, bekräftar den aktuella händelsen för Nya Dagbladet – Det stämmer att ett larm om pågående misshandel vid Korgmakargränd inkom vid 14:17 på lördagseftermiddagen, säger Towe Hägg.

En polisanmälan rörande misshandel upprättades senare under eftermiddagen, kommenterar Towe Hägg för Nya dagbladet.

Fotnot: Namnen Thomas och Erik är fingerade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!