AfS anmäler Stockholms stad för valfusk till OSSE:s observatörer

publicerad 4 september 2018
William Hahne, vice partiledare för Alternativ för Sverige.

Alternativ för Sverige (AfS) anmäler Stockholms stad för deras beslut att avboka partiet från Kungsträdgården. Anmälan riktas till OSSE:s valobservationsorgan som är på plats i Sverige för att observera valet.

Under gårdagen blev Alternativ för Sverige avbokade från Kungsträdgården, som man hade bokat till på fredagen och betalat över 150 000 kronor för. Beslutet motiverades av finansborgarrådet Karin Wannström (S) med att Stockholms stad inte hyr ut lokaler eller anläggningar till organisationer som ”inte stödjer den demokratiska rättsstaten, inte ställer upp bakom de mänskliga rättigheterna och inte stödjer jämställdhet mellan kvinnor och män”. Beslutet motiverades också med att riksdagsledamoten Jeff Ahl (AfS) blev polisanmäld för hets mot folkgrupp för att ha skanderat ”Sverige åt svenskarna”.

Nu väljer Alternativ för Sverige att anmäla Stockholms stad för valfusk till ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights), vilket är OSSE:s valobservationsorgan och som har representanter på plats för att observera att riksdagsvalet går korrekt till.

– Vi har etablerat kontakt med ODIHR med anledning av den otillbörliga valpåverkan som Alternativ för Sverige har blivit utsatta för av Stockholms stad. Stockholms stad har inskränkt yttrande- och mötesfriheten för ett demokratiskt parti som kandiderar i ett demokratiskt val. Valobservatörer finns på plats för att se så att allt går korrekt till, vilket det helt uppenbart inte har gjort i det här fallet, säger William Hahne, vice partiledare för Alternativ för Sverige, i ett pressmeddelande.

Trots att Alternativ för Sverige avbokades från att hålla sin valfinal på Kungsträdgården på fredag planerar partiet och dess anhängare att ändå hålla sin valfinal där. Partiet har fortfarande polistillstånd för att hålla en allmän sammankomst i Kungsträdgården.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.