AfS stoppas från Kungsträdgården – kommer hålla valfinal där ändå

publicerad 3 september 2018

Det rödgrönrosastyrda Stockholms stad har valt att avboka Alternativ från Sverige (AfS) från Kungsträdgården, där partiet hade bokade sin valfinal till på fredag. Men trots att man stoppats från att boka upp Kungsträdgården uppmanar partiet sina anhängare att vara på plats.

Uppstickarpartiet Alternativ för Sverige knackar på dörren till riksdagen. Partiet planerade att hålla sin valfinal på fredag i Stockholm och bokade upp Kungsträdgården. Enligt partiet betalade man över 150 000 kronor för att kunna boka upp Kungsträdgården. Avtalet skrevs den 18 juli.

Men nu meddelar Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S) att partiet, som hade bokat hela Kungsträdgården under fredagen, stoppas. Detta eftersom Stockholms stad inte hyr ut lokaler eller anläggningar till organisationer som ”inte stödjer den demokratiska rättsstaten, inte ställer upp bakom de mänskliga rättigheterna och inte stödjer jämställdhet mellan kvinnor och män”.


Annonser:


Nyligen blev Alternativ för Sveriges Jeff Ahl anmäld av polisen efter att ha skanderat ”Sverige åt svenskarna”, vilket sägs kunna utgöra åsiktsbrottet hets mot folkgrupp (HMF). Detta är någonting som väger in i Stockholm stads beslut att avboka partiet.

– Våra lokaler och anläggningar ska inte användas av dem som vill skada vår demokrati. Detta gäller lika oavsett vilken antidemokratisk eller extrem politisk inriktning man stödjer. Stockholmarna har rätt att känna att vi står på deras sida och en organisation som aktivt hetsar mot stockholmare är inte välkomna att ta stadens och stockholmarnas resurser i anspråk, säger finansborgarrådet Karin Wanngård i ett pressmeddelande.

Företrädare för Alternativ för Sverige rasar nu mot beslutet från Stockholms stad.

Det är uppenbart att det är politiskt motiverat. I en rättsstat så ska man betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats, men här frångår majoriteten i stadshuset den principen. Det blir parodiskt när de själva hänvisar till rättssäkerhet, säger Gustav Kasselstrand, partiledare för AfS, i ett pressmeddelande.

Trots Stockholm stads beslut meddelar Gustav Kasselstran att Alternativ för Sverige kommer att hålla sin valfinal i Kungsträdgården under fredagen som planerat.

Vi accepterar självklart inte beslutet från Stockholms stad, utan kommer att hålla en demonstration ändå. Jag uppmanar alla att bege sig till Stockholm på fredag. En svensk tiger inte längre. En svensk ryter ifrån! Alla till kungsan!, säger Kasselstrand.

William Hahne, vice partiledare för Alternativ för Sverige, säger till StockholmDirekt att partiet planerar att stämma Stockholms stad för avtalsbrott.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.