90 miljoner mindre än utlovat till psykiatrin – går till läkemedelsföretag

publicerad 12 april 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringen lovade tidigare att satsa 500 miljoner extra på psykiatrivården i landet. Nu ångrar man sig och plockar bort nästan en femtedel av satsningen som istället ska finansiera ett statligt läkemedelsföretag.

Företaget som pengarna istället ska gå till heter Apotek Produktion & Laboratorier AB och behöver enligt regeringen kapitaltillskott för att ta fram och kunna erbjuda läkemedel som specialtillverkats för en viss patient eller patientgrupp, rapporterar SVT.

Det totala statsbidraget till psykiatrin ligger på 2,2 miljarder kronor och trots att 90 miljoner nu försvinner så lovar regeringen att den psykiatriska verksamheten i landet inte kommer att påverkas.

Kritiken har inte låtit vänta på sig på sociala medier där många menar att regeringen felprioriterar och tar resurser från ett område som redan är eftersatt och i behov av en rejäl förstärkning. Man pekar exempelvis på att 90 miljoner skulle finansiera kostnaderna för omkring 150 heltidstjänster.

Smart att investera mer i Apotek när psykiatrin får lägre anslag. Efterfrågan på antidepressiva kommer definitivt att öka“, skriver en användare på sajten.

Även oppositionen är kritisk och Kristdemokraternas policyansvarige, Johan Ingerö, kallar prioriteringen för “ögonbrynshöjande”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!