Enkäten: 6 av 10 vill försvara Sverige

Det nya kalla kriget

publicerad 3 mars 2022
- av Redaktionen
Försvarsmakten på ett besök i Lettland, 2018. Överbefälhavare Micael Bydén till höger.

Blott 6 av 10 svenska medborgare uttrycker en vilja att försvara Sverige vid en invasion, enligt en färsk Novus-mätning. Försvarsviljan korrelerar samtidigt markant med partisympatier.

Novus påpekar att man inte har några historiska siffror att jämföra med, men bedömer att dessa siffror ändå är högre än de varit tidigare.

Stödet för att försvara Sverige är störst i åldrarna 50-64 år, där 66 procent uttrycker sig vara beredda att försvara Sverige i händelse av en invasion. I åldrarna 18-29 är det mindre än hälften som uttrycker detsamma – blott 44 procent.

Sverigedemokratiska väljare är mest benägna till att försvara Sverige, rapporterar Fokus. Av denna grupp har 73 procent svarat att de är villiga medan motsvarande siffra bland socialdemokraternas väljare är lägst – 55 procent.

På ett sätt var jag förvånad över att SD-sympatisörerna var så pass många. Annars brukar det mer vara att man söker sig till SD för att man är orolig för utvecklingen. Att det är en negativ utveckling. Här sticker man faktiskt ut och säger att man vill försvara landet, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till Fokus.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!