50-tal samlades för bön – nu får moskén böta

publicerad 23 april 2021
Moské

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat att ge vite om 50 000 kronor till en moské i Biskopsgården där omkring 50 personer samlats för att be.

Det var i början av april som det samlades runt 50 personer i föreningslokal som fungerar som en moské i Biskopsgården för en fredagsbön. Då beslutade länsstyrelsen i Västra Götaland att ge ut sitt första föreläggande med vite eftersom det bröt mot den påstått tillfälliga och hårt kritiserade pandemilagen, rapporterar skattefinansierade SR. Enligt pandemilagen får max åtta personer samlas och det gäller även inom religion.

De flesta moskéer runt om i Göteborg är stängda, men just i Biskopsgården har det varit öppet.
Kalsoom Kaleem, talesman för muslimska samverkansgruppen i Göteborg säger att man försökt föra dialog med föreningen om att inte samlas till bön.

Vi har försökt nå dem, men de har inte lyssnat, säger han till SR.

Föreningen riskerar nu att få betala 50 000 om de fortsätter att bjuda in till bön och kommer i så fall att behövde betala det varje gång det sker. Lotta Sahlin Skoog, som är tillsynsstrateg på Länsstyrelsen Västra Götaland, säger att eftersom de inte tänkte sluta med öppna sammankomster så gjorde de den bedömningen.

Vi såg dels många människor på liten yta, dels stor risk för smittspridning men också att de vid dialog inte tänkte sluta att ha öppna sammankomster och då bedömde vi att förelägga med vite, säger hon.

SR har sökt föreningen utan framgång.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!