50-tal samlades för bön – nu får moskén böta

publicerad 23 april 2021
- av Sofie Persson
Moské

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat att ge vite om 50 000 kronor till en moské i Biskopsgården där omkring 50 personer samlats för att be.

Det var i början av april som det samlades runt 50 personer i föreningslokal som fungerar som en moské i Biskopsgården för en fredagsbön. Då beslutade länsstyrelsen i Västra Götaland att ge ut sitt första föreläggande med vite eftersom det bröt mot den påstått tillfälliga och hårt kritiserade pandemilagen, rapporterar skattefinansierade SR. Enligt pandemilagen får max åtta personer samlas och det gäller även inom religion.

De flesta moskéer runt om i Göteborg är stängda, men just i Biskopsgården har det varit öppet.


Annonser:


Kalsoom Kaleem, talesman för muslimska samverkansgruppen i Göteborg säger att man försökt föra dialog med föreningen om att inte samlas till bön.

Vi har försökt nå dem, men de har inte lyssnat, säger han till SR.

Föreningen riskerar nu att få betala 50 000 om de fortsätter att bjuda in till bön och kommer i så fall att behövde betala det varje gång det sker. Lotta Sahlin Skoog, som är tillsynsstrateg på Länsstyrelsen Västra Götaland, säger att eftersom de inte tänkte sluta med öppna sammankomster så gjorde de den bedömningen.

Vi såg dels många människor på liten yta, dels stor risk för smittspridning men också att de vid dialog inte tänkte sluta att ha öppna sammankomster och då bedömde vi att förelägga med vite, säger hon.

SR har sökt föreningen utan framgång.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.