20 frihetsberövade efter polismord

publicerad 2 juli 2021
- av Per Nordin

Efter mordet på polismannen i Biskopsgården har omkring 20 personer frihetsberövats och polisen har hållit över 200 förhör. Det finns dessutom uppgifter om att polismördaren är en ung man med utomeuropeisk bakgrund.

Nya Dagbladet rapporterade igår om hur en polisman i 30-årsåldern skottskadades svårt i den invandrartäta stadsdelen Biskopsgården i Göteborg och att han efter några timmar på sjukhus också avled av sina skador.

Nu rapporterar skattefinansierade SVT att 20 personer har frihetsberövats under natten och att polisen har analyserat de tomhylsor som man hittat vid brottsplatsen. Vidare hoppas man få hjälp av övervakningskameror som kan ha fångat mördarens flykt.

– Under natten har vi fortsatt utredningsarbetet. Det sker dörrknackningar, vi analyserar bild- och videomaterial som vi hämtar in. Vi har tagit mer än 150 beslag och gjort mer än 200 förhör. Bilden av det här klarnar allt mer successivt, säger polisens kommenderingschef Dan Windt.

Noterbart är dock att inte någon av de 20 personer som frihetsberövat ännu är skäligen misstänkt för mordet på polisen och mördaren är alltså fortfarande så vitt man förstår på fri fot.

Dan Windt har dock stora förhoppningar om att polismordet ska klaras upp och det har tidigare spekulerats i att det är kriminella gängmedlemmar som ligger bakom dådet.

– Vi vet mer i dag än vi vet i går, säger han kryptiskt.

Det är oklart om mordet eller mördarens flykt fångats på film, enligt Dan Windt har man ännu inte hunnit gå igenom allt videomaterial.

– Det kan mycket väl ha gjort det. Vi har inte sett det än så länge, men vi fortsätter att hämta in material kontinuerligt. Det finns många kameror runt omkring och vi har en grupp som arbetar med bildanalys, säger han.

Enligt GT finns det ett signalementmördaren och han beskrivs enligt uppgifter i polisutredningen som en ”ung man i tonårsåldern med svarta kläder, mörk hy och mask över munnen”.

Han ska också ha burit plagg eller en väska med Gucci-loggan på samt haft på sig grå handskar.

Det har också spekulerats i huruvida polismannen misstogs för en rivaliserande gängmedlem och därför mördades – en teori som stärks av det faktum att mordet inte skedde i samband med ett direkt polisingripande och att offret anlände till mordplatsen ensam på en elmoped kort efter att flera unga gängmedlemmar ska ha hotats med pistol av en maskerad man.

– I det inledande skedet söker vi efter flera alternativ, men vi hittar inga andra indikatorer, annat än att det är en skjutning där polismannen har kommit i skottgluggen så att säga, säger polischefen Erik Nord till SvD.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.