14 forskarutbildningar nedlagda efter myndighetsgranskning

publicerad 13 oktober 2023
- av Sofie Persson
Södertörns högskola fick examenstillståndet indraget vid en utbildning.

Under de senaste fem åren har Universitetskanslersämbetet (UKÄ) granskat 153 forskarutbildningar i Sverige, varav 39 ifrågasatts för sin kvalitet. 14 av dessa utbildningar är numera nedlagda.

UKÄ är en statlig myndighet vars uppdrag från regeringen är att bland annat granska högre utbildningar och lärosätenas system för kvalitetssäkring.

Under 2017 fram till 2022 har myndigheten granskat 153 forskarutbildningar vid 27 av landets lärosäten inom olika ämnesområden. 114 ansågs hålla en godtagbar kvalitet medan 39 ifrågasattes.

Om en utbildning ifrågasätts av myndigheten innebär det i praktiken att lärosätet inom ett år skall redovisa vilka åtgärder som satts in för att höja kvaliteten, annars riskerar man att utbildningen läggs ner. 25 av 39 utbildningar som fick anmärkningar lyckades presentera åtgärder som godkändes av myndigheten. I 13 fall valde lärosätena att lägga ned den ifrågasatta utbildningen, rapporterar Universitetsläraren.

Vid en forskarutbildning inom nationalekonomi vid Södertörns högskola drogs dock examenstillståndet in efter att man bedömde att skolan inte klarade av att driva utbildningen ensam.

Eftersom det fortfarande finns brister när det gäller den aktuella utbildningen bör lärosätet inte längre få utfärda licentiat- och doktorsexamen i nationalekonomi”, skriver UKÄ.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!