Sockerrik barnmat kan klassas som konfektyr

publicerad 25 juli 2017

Barnmaten som tillverkas av det multinationella livsmedelskonglomeratet Kraft Heinz innehåller så mycket socker att det bör klassas som konfektyr, anser en expert som australiska myndigheter kopplat in.

Den australiska motsvarigheten till konkurrensverket valde nyligen att vidta rättsliga åtgärder mot Heinz, som är ett dotterbolag till Kraft Heinz. Konkurrensmyndigheten menade att Heinz vilselett konsumenterna genom att marknadsföra ett av sina barnmatsmärken som naturligt, fast det innehöll nästan 69 gram socker per 100 gram, rapporterar ABC.

Rosemary Stanton, en dietist som varit med att ta fram de allmänna dietriktlinjerna i Australien, vittnade under rättegången mot Heinz och påstod att barnmaten innehåller så mycket socker att det kan klassas som konfektyr.

Konfektyr med tillsatta vitaminer är fortfarande konfektyr, sade Stanton och tillade att detta inte bara gäller barnmat utan även skräpmat.

Heinz har slagit ifrån sig anklagelserna om att sockermängden i barnmaten skulle vara för hög, rapporterar ABC.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.