Kritiserade coronavaccineringen

Nu kräver “experter” tredje vaccindos

publicerad 10 september 2021
vaccin

Två vaccindoser ger inget tillräckligt skydd, menar flera framträdande vaccinförespråkare som nu vill att Sverige ska ”skynda” att ge pensionärer och sjukvårdspersonal en tredje vaccindos. Huruvida denna injektion blir den sista eller om fler vaccindoser kommer att krävas framöver är dock oklart.

– Jag är rädd för att vi kan hamna i ett läge där vi måste skynda på, säger Jan Holmgren, vaccinforskare vid Göteborgs universitet till Bonniertidningen Expressen.

Man pekar på en större israelisk studie som hävdar att en tredje dos skulle ge mycket bättre skydd än enbart de två första och nu vill Vetenskapsakademins expertgrupp om covid-19 att äldre och ”särskilt utsatt sjukvårdspersonal” ska vaccineras med ytterligare en dos – trots många rapporter om allvarliga skadeverkningar och till och med dödsfall kopplade till vaccinen.

– Sverige har valt ”försiktighetsvägen” för att invänta mer information. Men jag är rädd för att vi ganska snart kan hamna i ett läge där vi måste skynda på
, hävdar Holmgren vidare och menar att vi annars kan hamna i ”ett pressat läge”.
Enligt Joakim Dillner som är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet är det ”först nu” som man kan se att en tredje vaccindos ger ett ökat skydd mot sjukdom. Han menar vidare att den israeliska studien ”verkar trovärdig”.

– Nu ligger Sverige på en ganska stabil nivå med smittspridningen. När man börjar bli klar med vaccineringen av alla andra kan det vara rimligt att fortsätta med yngre och även diskutera en tredje dos, kommenterar han.

Cirka nio månader efter den andra vaccindosen bör äldre och sjukvårdspersonal erbjudas en ”påfyllnadsdos”. Huruvida ytterligare påfyllnadsdoser kommer att krävas framöver med jämna mellanrum är oklart.
Den tidigare statsepidemiologen Annika Linde menar också att massvaccinationerna måste fortsätta skyndsamt – om vi inte ska riskera en påstådd fjärde våg av viruset.

– Det är dags att vaccinera barn från 12 år och ta beslut om en tredje dos för de äldsta. Om vi ska hinna med måste vi börja nu, annars finns risken för en fjärde våg. 


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!