LSD testades för att lindra dödsångest

publicerad 13 mars 2014

För första gången på 40 år har den narkotikaklassade drogen LSD prövats som läkemedel. En ny studie från schweiziska forskare visar att LSD kan hjälpa vid dödsångest.

Studien, som publicerades i The Journal of Nervous and Mental Disease, omfattade 12 patienter med obotliga eller dödliga sjukdomar. Patienterna fick under noggrann övervakning 200 mikrogram LSD á 30 gånger under en tvåmånadersperiod.

Även om patienterna fick mycket små doser blev de ändå påverkade. Under ”tripparna”, som varade i åtta till tio timmar, satt antingen patierna på en stol eller låg på en madrass under hela tiden, bortsett från toalettbesök.

Resultatet av studien är att patienterna som behandlades med LSD upplevde ökad perceptions- och associationsförmåga. Dödsångesten minskade med i snitt 20 procent för patienterna.

 

Läs hela studien i The Journal of Nervous and Mental Disease.


Fakta: LSD

LSD, LSD-25 eller lysergsyradietylamid, är ett psykedeliskt preparat klassat som narkotika.

Förkortningen LSD kommer från tyskans namn på molekylen lysergsyradietylamid: Lyserg-Säure-Diethylamid, då den upptäcktes av den schweiziske vetenskapsmannen Albert Hofmann, 1938.

Preparatet intages oralt. LSD är den mest dospotenta psykoaktiva substansen och mycket små doser räcker för att den skall ge stark verkan.

 

Källa: Wikipedia
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.