Läkemedelsjätte slipper betala vård för vaccinskadad 18-åring

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 12 maj 2021
- av Isac Boman
Emma Burkey drabbades av en svår vaccinskada.

18-åriga Emma Burkey vaccinerades med Johnson & Johnsons covidvaccin den 20 mars. Två veckor senare hade hon hamnat i koma efter ett sjukdomsanfall med blodproppar i hjärnan. På grund av nuvarande lagstiftning behöver läkemedelsjätten dock inte betala vårdkostnaderna – som för närvarande uppgår till 513 000 dollar.

Enligt uppgifter till Bloomberg håller den unga kvinnan sakta på att återhämta sig och har efter mer än en månad flyttats från sjukhuset till ett rehabiliteringscenter. Vårdkostnaderna har dock rusat iväg och ligger hittills på drygt en halv miljon dollar.

Johnson & Johnson behöver dock inte betala något av detta, trots att det av allt att döma är deras vaccin som orsakat Burkeys allvarliga hälsotillstånd. En lag från 2005 som förlängdes förra året skyddar nämligen vaccintillverkare och ger dessa ”immunitet” – vilket i korthet innebär att de inte kan hållas ekonomiskt eller juridiskt ansvariga för de skador som deras vaccin orsakar.

Istället kan man eventuellt få ersättning från den amerikanska staten – men det är osäkert om Burkey och hennes familj har några pengar att vänta där heller. Bloomberg konstaterar att den amerikanska regeringen historiskt har satt mycket höga krav på bevisbörda när det kommer till att ersätta vaccinskador och att man mer ofta än inte avslår denna typ av förfrågningar.

Istället har familjen Burkey satt upp ett konto på GoFundMe där man ber allmänheten om donationer för att betala vårdplanen.

Den amerikanska hälsomyndigheten CDC hävdar att de vaccin som används i USA har genomgått ”rigorösa studier” innan de godkänts och påstår vidare att de är ”säkra och effektiva”. Johnson & Johnson menar även själva att man noggrant går igenom alla rapporter om skador och sjukdomar kopplade till deras vaccin, men vägrar att kommentera individuella fall och hänvisar till sekretesskäl.

Även i Sverige slipper vaccintillverkare som tecknat avtal med Folkhälsomyndigheten betala skadestånd om deras produkter leder till allvarliga vaccinskador. Istället är det svenska staten och alltså skattebetalarna som ska ersätta läkemedelsjättarna om de blir skadeståndsskyldiga i domstol.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!