EU ogillar mat från klonade djur

publicerad 18 december 2013

Mat från djur som blivit klonade ska inte få importeras till EU. Det slog EU-kommissionen fast under tisdagen.

Kommissionen anser att man hänvisar till djurens välbefinnande och de etiska frågetecknen som uppkommer vid kloning. Dessutom är kloning för kostsamt för att det skulle vara till någon nytta, skriver tidningen Bloomberg.

Förbudet mot importen av klonade djur till EU gäller inte för avkommorna. Det kommer i fortsättningen vara tillåtet att importera en kalv från exempelvis en klonad kossa.

EFSA, som är EU:s livsmedelsmyndighet, anser dock inte att det skulle vara farligt att äta köttet från genetiskt klonade djur. Men eftersom att flera experter motsätter sig kloningen anser EU-kommissionen att ett förbud är på sin plats.

Enligt EU-kommissionen görs det mat av klonade djur i bland annat USA, Kanada, Brasilien, Australien, Argentina och Japan. I vilken utsträckning som den genetiska kloningen sker är dock oklart.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.