Wallenbergfamiljen skapar nytt maktbolag

publicerad 4 maj 2021
- av Sofie Persson
Wallenberg
Jacob Wallenberg på Klaus Schwabs globalistiska tankesmedja World Economic Forum.

Familjen Wallenberg möblerar om i toppen av sitt imperium och har nu skapat ett nytt bolag – Wallenberg Investments AB. Tanken är att det nya maktbolaget ska ta över ägandet av de tillgångar som finns i Wallenbergstiftelserna och därför har 85 miljarder kronor nu förts över till bolaget från dessa.

Det var den 22 december förra året som det nya bolaget Wallenberg Investments AB registrerades. Maktbolaget kommer att bli ”ägarens ägare” och man har därför fört in 85 miljarder kronor från Wallenbergstiftelserna till det nya bolaget, enligt Schibsted-tidningen SvD.

Michael Treschow, som tidigare varit Ericsson-ordföranden, är ordförande för det nya maktbolaget och säger att det ”handlar om att sätta en långsiktig struktur på plats som tydliggör stiftelsernas tillgångar under ett och samma tak”.

Bolaget kommer att äga aktier i Saab, SAS och EQT. Det är i Wallenberg Investments AB som långsiktiga beslut om aktieinnehavet ska fattas och bolaget blir därför ägare till ägarna.

Oscar Stege Unger, talesperson för familjen Wallenberg, tillägger angående förändringen att ”förhoppningen är att nästa generation Wallenberg ska engagera sig mer och mer.

I dag sitter ett tiotal på olika poster i stiftelsernas styrelse för att lyssna in och lära. Wallenberg Investments AB blir ett nyckelbolag i sfären och det är naturligtvis tänkbart att några i nästa generation över tid får en chans att vara med i någon form även här, säger han till SvD.

Andra namn i styrelsen just nu är Jacob Wallenberg, Marcus Wallenberg, Peter Wallenberg, Claes Dahlbäck och Hans Wibom, enligt den nya hemsidan.


Wallenbergfamiljen har under hela den moderna svenska historien varit aktiva inom finans, industri, service och ideella områden och har enligt egen beskrivning verkat ”fem generationer i företagsamhetens tjänst”. Familjens verksamhet började i praktiken med André Oscar Wallenberg (1816–1886) som tog avsked från sin karriär som sjöofficer för att engagera sig i det nya företagande som han sett växa fram utomlands.

I modern tid har man även uppmärksammats för sitt politiska engagemang i det globalistiska Bilderbergmötet där både Marcus Wallenberg och sonen Jacob varit medlemmar av styrgruppen - något de har gemensamt med högprofilerade ultraglobalister som Klaus Schwab och David Rockefeller.

Familjen är känd för sitt motto "Esse non videri" - "Verka utan att synas".Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.