Volkswagen-vd: ”Kriget måste få ett slut”

Det nya kalla kriget

publicerad 6 juni 2022
- av Isac Boman
Herbert Diess är trött på kriget.

Volkswagens vd Herbert Diess uttrycker stark kritik till sanktioner och handelsstopp . I ett uttalande går Diess ut med en vädjan om att få till stånd fredsförhandlingar i Ukraina så att det politiska läget kan normaliseras.

Diess konstaterar att handelsblockaden mot Ryssland orsakar allvarlig skada på den tyska ekonomin och betonar att det ligger i allas intresse att fredsförhandlingarna återupptas så att den fria handeln inom Europa kan fortgå.

– Jag anser att vi bör göra vårt yttersta för att verkligen stoppa det här kriget, återgå till förhandlingarna och återgå till att försöka öppna upp världen igen, sa han under ett möte för företrädare inom näringslivet.

– Jag anser inte att vi borde ha gett upp den fria marknaden och den fria handeln och jag tycker inte heller att vi borde ha gett upp förhandlingarna och försöken att nå en överenskommelse.

Om sanktionerna fortsätter kommer ”Europa drabbas hårdast”, menar Diess vidare men tillägger att hela världen drabbas negativt av dessa.

Kriget i Ukraina och de sanktioner och handelsstopp som Tyskland och andra länder riktat mot Ryssland har bland annat lett till att priserna på el, bränsle och livsmedel rusat i höjden. Det uttalade syftet är att skada den ryska ekonomin, men många påpekar att det i själva verket framförallt är befolkningarna i andra europeiska länder som blir lidande. Även i Sverige har priserna på många nödvändigheter skenat kraftigt de senaste månaderna.

Den ukrainska ledningen har konsekvent vädjat om ytterligare sanktioner mot Ryssland och att världens företag helt enkelt bryter alla band till den ryska marknaden och stänger ner sina verksamheter där – vilket många också har gjort.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har i samband med regeringens omfattande vapenleveranser till Ukraina tidigare deklarerat att såväl svenskarna som andra europeiska folk kommer att tvingas leva med ett nytt ”kallt krig” i många år framöver.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.