MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 23 mars 2025

söndag 23 mars 2025

Vad är Bitcoin för någonting?

Nya kryptoekonomin

Intresset för den alternativa internetvalutan Bitcoin bara ökar och ökar. Men många vet inte vad Bitcoin är för någonting, eller hur det fungerar. Läs Nya Dagbladets guide om den integritetsvänliga valutan.

publicerad 28 juli 2013

Året är 2009 och personen bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto förverkligar idén att skapa ett digitalt alternativ till traditionella valutor – en valuta som var fri från påtryckningar från centralbanker.

Bitcoins skapas inte genom att till exempel Riksbanken trycker upp pengar. Istället görs det i förutbestämd takt i ett så kallat P2P-nätverkMängden bitcoins som finns i omlopp ökar snabbt i början, men avtar allt eftersom det till slut stannar på cirka 21 miljoner.

Bitcoin ska således inte räknas som en fysisk valuta, utan pengarna finns som mjukvara. Pengarna överförs på samma sätt som vid fildelning, via peer-to-peer. Bitcoin förlitar sig på kryptografi. Därför kan endast ägarna spendera bitcoins samt bara en gång av nämnda ägare.

bitcoin
Bitcoin kan förändra maktbalansen avseende vem som kontrollerar vår pengar och våra transaktioner. Foto: Flickr/zcopyley/CC BY-SA 2.0

En sak som Bitcoin symboliserar är anonymt ägande, fritt från statens insyn. Således kan man utföra anonyma överföringar. Genom avsaknaden av central administrering och utebliven risk för förfalskning kan bitcoinvärdet inte manipuleras för att inducera inflation.

Så kommer du igång – skaffa en plånbok
För att komma igång och börja använda Bitcoins krävs två saker. För det första måste du ha någonstans att lagra dina Bitcoins och för det andra måste du få tag i några. Vi kommer att börja med det första. Det finns två huvudsakliga sätt att förvara dina Bitcoins:

  1. Du lagrar dem på din egen dator, på ett USB-minne eller t.o.m. på ett utskrivet papper (ja det går!). Alltså, du ansvarar helt och hållet själv för dina Bitcoins. Om din dator kraschar, om du tappar bort USB-minnet eller pappret brinner upp så är pengarna borta. Om du råkar ut för ett virus/malware etc. finns också risk för att någon stjäl din fil och därmed dina pengar. Det går att skydda sig mot detta genom att kryptera och säkerhetskopiera sina filer men det gäller att man vet vad man pysslar med.
  2. Du lagrar dem i en online-plånbok. Väljer du det här alternativet så använder du en tjänst som någon tillhandahåller och slipper själv oroa dig för datorkrascher, trasiga USB-minnen eller eget slarv. Du kan också enkelt komma åt dina pengar från vilken dator som helst. Detta är förstås under förutsättning att du litar på den som tillhandahåller tjänsten, precis som du litar på att Google inte sprider dina mejl till vem som helst eller att banken inte slarvar bort dina pengar.

 

Kan jag köpa eller växla till Bitcoin för mina vanliga pengar?
Det finns några enkla och snabba sätt att köpa Bitcoins i Sverige, men alla är förenade med ganska höga avgifter. Precis som med vanliga banker krävs det att du själv litar på tjänsten.

Den största och äldsta växlingssajten heter Mt.Gox. och kan i sammanahanget ses som ett ganska tryggt ställe att köpa sina Bitcoins på. Det går att skicka pengar till Mt.Gox med en avgiftsfri banköverföring (s.k. SEPA) vilket inte är några problem i de flesta svenska internetbanker. Välj helt enkelt att göra en utlandsbetalning och se till att du väljer alternativet SEPA samt att överföringen ska göras som Euro. Det kan hända att den mottagande banken tar en liten avgift, detta har ändrats några gånger så kolla gärna vad som står på Mt.Gox. just nu.

btcx.se kan du köpa bitcoins genom överföring till svenskt bankkonto. Avgiften är ca 10% med med 2 till 4 procents rabatt för registrerade användare och dina bitcoins skickas inom 24 timmar. Sajten drivs av företaget Goobit.

Det finns dagsläget många växlingssajter att väja bland.

Tjäna Bitcoins genom att bygga upp den digitala valutan
Genererande av Bitcoins, så kallad mining kan ske genom att tillhandahålla din dators grafikkorts beräkningskraft. Sedan skapar du ett konto hos någon så kallad miningpool. Du behöver även sätta upp en plånbok på någon av poolsidorna på Internet.

Avslutningsvis installerar du en miner.  Det här är det enda sättet att skapa pengar i Bitcoin-nätverket fram tills att taket är nått på 21 miljoner Bitcoins. Lönsamheten att delta i uppbyggnaden avtar successivt, men själva värdet på valutan har stigit kraftigt ända sedan den lanserades.

Den ej framträdda grundaren Satoshi Nakamoto beskriver i dokumentet Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System hur Bitcoin skiljer sig från traditionell bankverksamhet.

”Den traditionella bankverksamhetsmodellen ger viss sekretess genom att begränsa tillgången till information till berörda och betrodd tredje part. Nödvändigheten att meddela alla transaktioner offentligt utesluter denna metod, men integriteten kan beskyddas genom att flytta informationsflödet till en annan plats, genom att hålla offentliga nycklar anonyma.”

Även om den nya valutan Bitcoin i dagsläget kan upplevas svårfattlig och krånglig att använda till en början kommer sannolikt användarvänligheten öka i takt med den stora ökning av antalet användare av valutan och antalet företag som accepterar Bitcoin som betalning.

Se debatten om Bitcoins för- och nackdelar i RT:s Crosstalk om den nya valutan med experter på området:

Se även:
Flera anonymiseringstjänster accepterar nu Bitcoin
Bitcoin.se – en svensk sajt om Bitcoin

Aktuell statistik för Bitcoin vid publiceringsdatumet 130729:

Växelkurs: 1 BTC = 649.330 SEK

Bitcoins i cirkulation: 11 476 150

Transaktioner/dygn: 40 834

Hash rate: 256 376 Ghash/s

Källa: Bitcoin.se

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Trump inrättar strategisk Bitcoinreserv

Nya kryptoekonomin

publicerad 9 mars 2025
– av Redaktionen
Tanken är att inga av de Bitcoin som läggs in i reserven ska säljas.

President Donald Trump har undertecknat en exekutiv order om att inrätta en statlig Bitcoinreserv. Beskedet ses som en viktig markör i kryptovalutans resa mot normalisering och allt bredare acceptans i samhället.

David Sacks, Vita husets ansvarige för kryptovalutor och AI, förklarar att reserven enbart ska finansieras genom Bitcoin som beslagtagits i samband med brottsutredningar och civilrättsliga förverkanden, vilket också innebär att skattebetalarna inte drabbas ekonomiskt.

Enligt dekretet ska även en nationell lagerhållning av digitala tillgångar upprättas, förvaltad av finansdepartementet, för att omhänderta andra beslagtagna kryptovalutor. Den amerikanska regeringen uppskattas för närvarande inneha runt 200 000 Bitcoin.

På grund av sin knapphet och säkerhet kallas Bitcoin ofta för ’digitalt guld’. Eftersom det finns ett fast utbud av BTC finns det en strategisk fördel med att vara bland de första nationerna som skapar en strategisk Bitcoinreserv”, står det att läsa i presidentordern.

USA:s regering innehar för närvarande en betydande mängd BTC, men har inte implementerat någon policy för att maximera BTC:s strategiska position som en unik värdebevarare i det globala finansiella systemet. Precis som det ligger i vårt lands intresse att eftertänksamt hantera nationellt ägande och kontroll av alla andra resurser, måste vår nation utnyttja, inte begränsa, kraften i digitala tillgångar för vårt välstånd”, deklarerar man vidare.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Proton gör Bitcoin enkelt och säkert för alla – lanserar ny plånbokstjänst

Nya kryptoekonomin

publicerad 13 februari 2025
– av Markus Andersson
Med hjälp av endast mottagarens e-postadress kan användare säkert och enkelt skicka Bitcoin utan vidare teknisk kunskap tack vare den nya plånbokstjänsten.

Under måndagen slog det schweiziska teknikföretaget Proton upp dörrarna till sin nya tjänst Proton Wallet – en plattform som ska göra det enklare för vanliga användare att hantera Bitcoin. Tjänsten, som nu är öppen för alla utan kostnad, marknadsförs som ett säkert och intuitivt sätt att ta kontroll över sina digitala tillgångar. Med enkel integration till Protons populära e-posttjänst och automatiserade säkerhetsfunktioner vill företaget nå ut till dem som tidigare känt sig osäkra på hur kryptovalutor fungerar.

Proton Wallet är utformad för att fungera både som ett säkerhetsverktyg och en ekonomisk gateway. Till skillnad från traditionella banker eller konkurrerande kryptoplånböcker kräver tjänsten ingen tredje part för att lagra eller överföra Bitcoin. Istället har användaren full kontroll över sina pengar via en så kallad självförvarande modell, där privata nycklar krypteras och endast lagras på användarens enhet. Detta kombineras med funktioner som automatgenererade återställningsfraser och tvåfaktorsautentisering för att minska risken för förlust eller hackning.

– Målet är att göra Bitcoin tillgängligt även för dem som inte är tekniskt kunniga, säger en talesperson för Proton. Genom att kombinera vår erfarenhet av integritet med enkel användning hoppas vi att fler ska kunna uppleva den frihet som decentraliserade valutor erbjuder.

Så fungerar Proton Wallet

En av de mest uppmärksammade funktionerna är möjligheten att skicka Bitcoin direkt via Proton Mail. Användare kan välja att koppla sin plånbok till sin e-postadress, vilket gör att betalningar kan skickas genom att ange mottagarens mejladress – oavsett om den personen har Proton Wallet eller inte. Transaktionen hanteras sedan automatiskt via Protons infrastruktur, utan att användaren behöver kopiera långa kryptoadresser eller installera extra programvara.

 

För att skydda integriteten använder plånboken dessutom roterande offentliga adresser. Varje gång en användare tar emot Bitcoin genereras en ny adress, vilket gör det svårare för utomstående att spåra transaktionshistorik. Tekniken är inte ny inom kryptovärlden, men Proton har förenklat implementationen så att den inte kräver aktivt engagemang från användaren.

Har du ett Proton Mail-konto har du nu automatiskt tillgång till Proton Wallet och kan enkelt komma igång med hanteringen av Bitcoin i din dator eller mobil.

Säkerhet i centrum

Trots att tjänsten riktar sig till lekmannapubliken har Proton inte kompromissat med säkerheten. Plånboken är öppen källkod, vilket innebär att dess kod kan granskas av experter, och den bygger på samma end-to-end-kryptering som gjort Proton Mail populärt bland aktivister och företag. Ytterligare ett lager av skydd kommer från Proton Sentinel, ett system som kombinerar AI-baserad övervakning med manuell kontroll för att upptäcka misstänkta aktiviteter.

– Vi ser Bitcoin som en del av en större rörelse mot digital självständighet, tillägger talespersonen. I en tid då ekonomisk övervakning ökar är det viktigt att vanliga människor har verktyg som är både enkla och trots allt mäktiga.

En del av Protons vision

Proton Wallet är inte ett isolerat projekt utan en del av företagets strategi att bygga ett integritetsfokuserat ekosystem. Tjänsten kan kopplas samman med Protons VPN och kalenderverktyg, och företaget har planer på framtida integrationer med fysiska betalkort. Med huvudkontor i Schweiz betonar Proton att alla tjänster omfattas av landets strikta dataskyddslagar – en fördel för användare som oroar sig för myndigheters åtkomst till deras data.

Lanseringen följer på en halvårig testperiod där över 50 000 användare deltog. Enligt Proton har feedbacken varit övervägande positiv, särskilt när det gäller gränssnittets enkelhet. ”Till och med min mamma kan använda den nu”, skrev en tidig testare i en kommentar.

Med Proton Wallet tar ett av Europas mest profiljerade integritetsföretag klivet in i en konkurrensutsatt marknad. Men med sitt etablerade varumärke och fokus på tillgänglighet kan tjänsten bli den som slutligen tar Bitcoin till den stora massan.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Tjeckiens centralbank vill bygga Bitcoin-reserv

Nya kryptoekonomin

publicerad 31 januari 2025
– av Sofie Persson
Tjeckien kan bli första land i EU och Väst att investera aktivt i Bitcoin.

Tjeckiens centralbank överväger att inkludera bitcoin i sina reserver, enligt guvernör Ales Michl. Det är den första västerländska centralbanken som överväger att köpa kryptovaluta.

I en intervju med Financial Times avslöjade Michl att han planerar att lägga fram ett förslag om att inkludera bitcoin i centralbankens reserver. Senare skrev han dock på X att förslaget kräver ytterligare analys och diskussion innan ett beslut kan fattas.

Inget beslut är nära förestående”, skriver han. ”Bitcoin har betydande volatilitet, vilket gör det svårare att dra nytta av dess nuvarande låga korrelation med andra tillgångar”, fortsätter Michl.

Om förslaget godkänns kan upp till fem procent av centralbankens reserver, motsvarande 140 miljarder euro, placeras i bitcoin. Det skulle i så fall göra Tjeckiens centralbank till den första västerländska centralbanken att hålla kryptovaluta i sina reserver.

Sedan Michl tog över ledningen för Tjeckiens centralbank 2022 har han satsat på att diversifiera bankens reserver. Det har bland annat skett genom gradvisa guldköp och en ökad andel aktier i portföljen.

Bitcoin nådde en ny rekordnivå efter att Donald Trump tillträdde som president. Samtidigt förutspår finansjätten BlackRocks vd Larry Fink att kryptovalutan kan nå 700 000 dollar.

I januari investerade Italiens största bank, Intesa Sanpaolo, över en miljon euro i bitcoin.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Italiens största bank investerar i Bitcoin

Nya kryptoekonomin

publicerad 24 januari 2025
– av Sofie Persson
Bedömare spår att Bitcoin snart kommer att bli alltmer accepterat även inom den etablerade finansvärlden.

Italiens största bank, Intesa Sanpaolo, har investerat i Bitcoin till ett värde av över en miljon euro. Det är den första banken i Italien som genomför en sådan investering.

Uppgiften om kryptoinvesteringen läckte via ett internt e-postmeddelande från Niccolò Bardoscia, chef för handel med digitala tillgångar på Intesa Sanpaolo, enligt Wired Italia. I mejlet, som ska ha publicerats på forumet 4chan, skrev Bardoscia:

Från och med idag 13/01/2025 äger Intesa Sanpaolo 11 Bitcoins. Tack till alla för lagarbetet, detta resultat skulle inte ha varit möjligt utan var och en av er”.

När köpet genomfördes den 13 januari låg Bitcoinvärdet mellan 93 130 och 88 496 euro, vilket gav en total investering på cirka en miljon euro. Banken har bekräftat köpet för Wired men inte lämnat ytterligare detaljer.

”Saknar egenvärde”

Banken, som är Italiens största, är den första att göra en investering av Bitcoin i landet. Samtidigt har Italiens centralbankschef, Fabio, Panetta vid upprepade tillfällen varnat för att köpa kryptovalutor som Bitcoin och ethereum, senast vid bankföreningens möte i juli 2024.

Osäkrade kryptotillgångar, som Bitcoin och Ethereum, är som regel inte utgivna av någon operatör, saknar egenvärde och genererar inte inkomstströmmar som kuponger eller utdelningar, sade Panetta.

Bitcoin-värdet har stigit kraftigt den senaste tiden, särskilt efter Donald Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet. BlackRocks vd, Larry Fink, har nyligen förutspått att bitcoin kan nå ett värde på 700 000 dollar.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend