Ekonomi

Uppgifter: Deutsche Bank försåg Kinas elit med gåvor

Den tyska storbanken Deutsche Bank ska under flera år ha mutat högt uppsatta politiker i Kina med dyra gåvor.

Avslöjandet mot Deutsche Bank har skett efter en gemensam granskning från den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung samt amerikanska New York Times.
Enligt tidningarna ska Deutsche Bank under 20 års tid ha mutat den kinesiska politiska eliten med miljongåvor. Bland annat ska en icke namngiven kinesisk president fått en kristalltiger och en ljudanläggning från Bang & Olufsen till ett värde av nästan 200 000 kronor. En annan premiärminister fick en kristallhäst av banken och hans son bjöds på golfresor och en resa till Las Vegas. Banken anställde även över 100 släktingar till kommunistpartiets ledarskap.

Gåvorna var ett sätt för banken att försöka vinna avtal och etablera sig i Kina, skriver New York Times.

Deutsche Banks förre vd Josef Ackermann försvarar bankens gåvor till den politiska eliten i Kina.

– Det var en del i att göra affärer i det landet. På den tiden var det så man gjorde, säger Ackermann till New York Times.

Ifjol betalade Deutsche Bank 16 miljoner dollar i en uppgörelse med amerikanska myndigheter som granskat bankens mutor.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!