MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Tyskland erkänner Bitcoin

publicerad 21 augusti 2013

Som första land har nu Tyskland gett den alternativa internetvalutan Bitcoin grönt ljust. Den intressanta valutan fortsätter att växa och gör det enklare för anonyma transaktioner.

Bitcoin kommer inte att klassifieras som e-pengar eller en utländsk valuta. Istället är den ett “finansiellt instrument” i linje med de tyska bankreglerna. Det kommer således att bli aktuellt för regeringar att skatta för Bitcoin även om mycket tyder på att det blir svårt att få till.

– Vi borde ha konkurrens inom pengaproduktionen. Jag har länge varit en förespråkare för Friedrich von Hayeks planer att denationalisera pengar. Bitcoin är ett steg i rätt riktning, sa Frank Schaeffler som är medlem i det tyska parlamentets finanskommité, enligt CNBC.

Frank Schaeffler valde ändå att lyfta ett varningens finger över krafterna i regeringar som vill förbjuda Bitcoin. Detta för att valutan gör det möjligt att anonymt kunna genomföra transaktioner, vilket enligt Schaeffler inte är populärt hos alla.

– Förr eller senare, beroende på framgången med alternativa valutor, kommer myndigheterna att känna sig tvingade att förbjuda eller kraftigt reglera alternativa valutor. Ett fritt land bör inte ingripa i dess medborgares privata pengaval. Enligt min mening är inte pengaproduktionen det som en regering ska syssla med.

Förra månaden blev Thailand det första land som förbjöd Bitcoin. Detta efter att den thailändska centralbanken inte tyckte Bitcoin skulle räknas som en valuta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend