Turkiet och Israel förhandlar om gasleveranser till EU

Energikrisen

publicerad 30 september 2022
- av Markus Andersson
Isac Herzog, Ursula von der Leyen och Recep Tayyip Erdogan.

Turkiet och Israel kommer snart att inleda förhandlingar kring hur israelisk naturgas ska transporteras till Europa. EU har redan sagt ja till projektet, som är en del i den uttalade strategin att göra sig oberoende av rysk energi.

Enligt Ibrahim Kalin, rådgivare till den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, kommer ländernas delegationer att mötas i oktober för att diskutera detaljerna kring logistiken. Redan i maj uttryckte regimen i Ankara sitt intresse för att tillsammans med Israel leverera gas till Europa. Detta efter att kriget i Ukraina lett till hårda ekonomiska sanktioner mot Ryssland och snabbt skenande energipriser.

Från turkiskt håll ser man två alternativ att lösa delar av energibristen i Europa, antingen genom att bygga ut de gasledningar som går från Azerbajdzjan och Kaspiska havet, eller att bygga ut transportvägar genom Turkiet och genom dessa forsla israelisk, libanesisk och egyptisk naturgas. Oavsett vilket menar Erdogans talesman att den europeiska energiförsörjningen kommer att vara beroende av Turkiet.

Relationerna mellan Turkiet och Israel har förbättrats under de senaste åren och en stor förändring har skett sedan de båda ländernas regeringar kastade ut varandras ambassadörer 2018. Detta efter att Turkiet anklagat Israel för att kränka palestiniernas mänskliga rättigheter. 2021 uppgick den bilaterala handeln mellan länderna till ett värde av omkring 7,7 miljarder dollar och man har numera helt återställda diplomatiska relationer.

Enligt uppgift handlar det om initialt 21 miljarder kubikmeter naturgas som kan transporteras från Israel till Europa.

– Den europeiska energimarknaden står inför en betydande brist på grund av den ryska krisen. Israel ser en möjlighet och kommer att utnyttja denna till fullo, konstaterar Israels energiminister Karine Elharrar.

Den israeliska gasexporten beskrivs som en del av en global energistrategi som tagits fram av europeiska ledare för att försöka mildra konsekvenserna av en förväntat mycket tuff vinter, efter att man beslutat sig för att kraftigt minskat importen av rysk gas.

Som ett led i detta har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen undertecknat ett avtal med israeliska och egyptiska ledare under sommaren, som gör det möjligt för Israel att leverera naturgas till Europa via Turkiet.

– Turkiet har alltid betraktat energi som ett område för samarbete snarare än konkurrens. Utöver våra egna behov har vi genomfört många projekt som stöder regional och global energisäkerhet, menade Turkiets president under ett tal till landets parlament tidigare i år.

Den israeliska gasen bedöms inte ha potentialen att till fullo kunna ersätta bortfallet av den ryska gasen – något som innebär att ledarna i Europa måste fortsätta leta efter andra leverantörer.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.