Trump inte säker på om han ska skrota Nafta

publicerad 27 april 2017

USA:s president Donald Trump vill omförhandla North American Free Trade Agreement, mer känt som ”Nafta”. Om förhandlingarna inte skulle bära frukt kommer presidenten att skrota frihandelsavtalet helt.

Under presidentvalsrörelsen gick Donald Trump ut som en hård kritiker mot frihandelsavtalet Nafta, som president Bill Clinton undertecknade med Mexiko och Kanada 1993. Ett av Trumps vallöften var att antingen omförhandla Nafta eller skrota avtalet.

Under torsdagen meddelade Trump via Twitter att han diskuterat Nafta med Mexikos president Enrique Peña Nieto och Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Enligt Trump kom parterna överens om att omförhandla, inte skrota, frihandelsavtalet. Men Trump utesluter inte att Nafta kan skrotas om länderna inte kan komma överens om en ”rättvis uppgörelse”.

USA valde tidigare i veckan att sätta press på Kanada genom att införa en 20-procentig tullavgift av importerat trä från Kanada.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.