Trots rekordvinsterna – nu tvingas kunderna betala bankskatten

publicerad 2 februari 2022
- av Isac Boman
SEB:s koncernchef Johan Torgeby.

Förra året gjorde SEB rekordvinster med nästan 31 miljarder i rörelseresultat. Trots att banken går som tåget kommer den nya bankskatten att till stor del läggas på privatkunderna som framöver får räkna med höjda avgifter och räntor.

I Schibsted-tidningen Svenska Dagbladet bekräftar SEB-chefen, Johan Torgeby, att banken trots sina stora vinster kommer att påföra kunderna höjda avgifter för den nya skatten som kostar SEB runt 1,1 miljard kronor 2022.

– Vi har en hypotes att vi kanske kan ta 25-50 procent av den miljarden. Kunderna och ägarna får dela på kostnaden 50-50. Det är ingen annan som betalar skatten, säger han och menar att bankskatten är ”orättvis” eftersom enbart nio banker tvingas betala den.

För att bekosta skatten kommer SEB också att höja sina kunders boränta med 0,05 procent och även höja avgifter för bland annat bankkort, kundtjänst och betalservice.

Från och med den 1 april 2022 höjer vi våra priser för att kunna fortsätta att förnya och investera i nya, vassa lösningar som till exempel smarta digitala betaltjänster. Senaste gången vi höjde våra priser var 2017”, skriver man i ett pressmeddelande, men talar inte om att det handlar om att man vill skjuta över kostnaden för bankskatten på småkunderna.

De som inte är nöjda med SEB och dess agerande har enligt Torgeby inte mycket annat att välja än att helt enkelt lämna banken.

– Vi måste ge dem en service som de tycker gör det värt att vara hos oss. Om kunden inte är nöjd med servicen eller banken ska de inte vara hos oss. Samtliga kostnader för att driva banken måste täckas, menar han.

Samtidigt som kunderna ska bekosta den nya skatten vill man dock höja utdelningen till aktieägarna till 13 miljarder kronor och man talar även om att köpa tillbaka aktier för 5-10 miljarder kronor.

Så ska kunderna bekosta bankskatten

• Paketlösningen "Enkla vardagen" höjs från 35 kr/månad till 50 kr/månad
• Årspriset för SEB Debit höjs från 300 kr/år till 420 kr/år.
• Årspriset för Betalservice via internet höjs från 120 kr/år till 180 kr/år.
• Årspriset för Betalservice via kuvert höjs från 240 kr/år till 300 kr/år.
• Betalning av Bankgiro eller PlusGiro i kundtjänst höjs från 65 kr/betalning till 150 kr/betalning
• Listräntorna höjs för samtliga bolån med 0,05 procentenheter, oavsett bindningstid.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!